DRAMMEN:– Gratulerer med en flott by!

Trond Mydske Nilsen (38) griper spontant hånden til drammensordfører Tore Opdal Hansen midt på Bragernes torg. 38-åringen har flyttet fra Drammen til Bergen, men følger godt med på det som skjer i hjembyen.

– Vi er stolte av Drammen. Utviklingen er bra og preget av optimisme, fortsetter Mydske Nilsen entusiastisk.

Det er ikke første gang Tore Opdal Hansen får skryt for jobben som er gjort i Drammen. Og skal vi tro en fersk meningsmåling Sentio har utført for Drammens Tidende, er mange av drammensere godt fornøyd med det Høyre og ordføreren får til i elvebyen.

Hadde det vært kommunevalg i dag, hadde Høyre sikret seg 42 prosent av stemmene. Det er en fremgang på 6,2 prosent siden det gode valget i 2007. Gallupbyrået Sentio har aldri tidligere målt et så høyt nivå for partiet.

– Det er historisk. Ved valget i 1979 hadde vi 40,3 prosent, mimrer Opdal Hansen.
Som grafikken viser, ville Høyre hatt hele 21 av 49 representanter i bystyret.

– Dette viser at folk har tillit til den jobben vi gjør, sier ordføreren.

Tar fra Frp

Drammensordføreren understreker at det først er neste høst velgerne virkelig skal si hva slags styre de ønsker i elvebyen. Mens Høyre på landsbasis kaprer flest velgere fra

LES OGSÅ: Freddy Hoffmann har meldt seg inn i Høyre

Arbeiderpartiet, er det i hovedsak velgere fra et Frp preget av interne konflikter som lekker til Høyre i Drammen. Drammensordføreren sier at selv om Høyre hadde hatt rent flertall, ville de samarbeidet med andre partier.

– Det kan lett oppstå splittelser innad i partiet hvis man har flertall alene, mener han.
Valganalytiker Svein Tore Marthinsen er krystallklar på at Fremskrittspartiet nå blir straffet av velgerne.


– Frp lekker som en sil til Høyre. Det er tydelig at de har blitt straffet for det interne bråket, sier Marthinsen.

LES OGSÅ: – Alvorlig for Frp

Valgforskeren tror det skal svært mye til for at det skal bli slutt på det borgerlige flertallet i elvebyen. Marthinsen mener både KrF og SV er ute og kjører, men at målingen er et lyspunkt for Venstre.

Ikke overrasket

Lederen av Drammen Frp, Jon Helgheim, erkjenner at fallet fra 17,6 ned til 11,8 prosent henger sammen den turbulent perioden partiet har vært inne i. Først meldte varaordfører Freddy Hoffmann seg ut av partiet.

Deretter var det duket for munnhoggeri fra Ulf Erik Knudsen etter at Drammens Tidende presenterte en meningsmåling der bare en av fire sa at de ønsket seg Jon Helgheim, Ulf Erik Knudsen eller Lavrans Kierulf som ordførerkandidat i Drammen Frp.

– Jeg har vært forberedt på at den interne uroen ikke akkurat ville gi positive utslag for partiet. Dette er verst tenkelig tidspunkt for en meningsmåling, sier Jon Helgheim.

Han vil ikke si noe om tilbakegangen er større enn han hadde fryktet. Likevel har lokallagslederen tro på at partiet vil reise seg. Helgheim nevner både motstand mot bompengefinansiering, bedre skole og eldreomsorg som viktige saker.

LES OGSÅ: Erna skryter av Tore

Optimist

Også Drammen Aps nyutnevnte ordførerkandidat Masud Gharahkhani sier han tar meningsmålingen på alvor, men er ved godt mot til tross for at partiet står stille med en oppslutning like under 30 prosent.

– Vi skal jobbe knallhardt for å synliggjøre forskjellene mellom Høyre og Ap. Det er ett år til valget, bildet kan endre seg, sier Gharahkhani.

LES OGSÅ:  Drammen Byliste mister sine representanter i bystyret, ifølge meningsmålingen.