Iguanen som ble funnet på Konnerud kan bli avvlivet

Dette er iguanen som ble funnet på Konnerud, og som nå kanskje blir avlivet. Mannen som fant iguanen ønsker ikke å stå fram med navn. Eier oppfordres nå til å ta kontakt med Mattilsynet.

Dette er iguanen som ble funnet på Konnerud, og som nå kanskje blir avlivet. Mannen som fant iguanen ønsker ikke å stå fram med navn. Eier oppfordres nå til å ta kontakt med Mattilsynet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Iguanen som ble funnet på Konnerud blir avvlivet dersom ikke eier eller Mattilsynet finner en egnet reptil- eller dyrepark som er villig til å ta den.

DEL

DRAMMEN: Det var mandag kveld at en 40 centimeter lang øgle eller såkalt iguan ble funnet på en terrasse på Konnerud. En nabo meldt ifra om funnet, og både politiet,  Viking og Mattilsynet ble varslet.

Innen Viking ankom boligen var Iguanen levert tilbake til rettmessig eier. Mattilsynet håper nå at det muligens seg gjøre å finne et annet hjem til den lille skapningen.

Eier må kvitte seg med iguanen

– Eier av iguanen vil motta et brev av oss i posten med anmodning om å enten finne egnet reptil- eller dyrepark, eller avlive den, sier leder for Mattilsynet i Drammen, Rita Aina Kvennejorde, som forventer at eier nå tar ansvar.

– Kan dere i Mattilsynet bistå vedkommende med å finne et annet hjem for Iguanen?

– Ja, vi vil være så behjelpelige vi bare kan, men dessverre er det ikke alltid slik at parker kan ta imot beslaglagte dyr, sier Kvennejorde.

– Så det er store sjanser for at dyret blir avlivet?

– Ja, det er mulig. Det blir beslaglagt mange flere ulovlige dyr nå enn tidligere, og parkene har rett og slett sprengt kapasitet, forklarer Kvennejorde.

LES OGSÅ: Iguan funnet på terrasse på Konnerud

Hunderaser og reptiler

Hun synes det er svært beklagelig at folk har slike dyr i privat eie, og mener at mangel på kunnskap kan føre til at dyrene lever under uakseptable forhold, og dersom de blir oppdaget blir dyret beslaglagt og muligens avlivet.

– De aller fleste vet at de har et ulovlig dyr, men velger likevel å tilfredstille sitt eget behov ved å ha et slikt dyr.

– Hva er det mest vanlige dere beslaglegger?

– Vi kommer ofte over reptiler i alle mulig varianter, og nå også oftere ulovlige hunderaser, opplyser hun.

Kvennejorde mener det er viktig å være klar over at Norge har et strengt regelverk for en grunn. 

Kan ødelegge økosystemet

– For det første handler det om velferd for dyrene, mange arter kan ikke holdes på en forsvarlig måte. En annen, og svært viktig årsak er at flere reptiler, spesielt skilpadder, kan etablere seg i norsk natur og forstyrre økosystemet, påpeker Kvennejorde.

Noen av vannskilpaddene som blir solgt blant annet i Sverige er ikke fullt så søte når de blir store.

– Nå de i tillegg er både grisete og møkkete ønsker mange etter hvert å kvitte seg med dem, og gjør det bare ved å sette dyret ut. Problemet er at flere arter kan overleve i norsk natur, og det er ikke greit, sier Kvennejorde.

LES OGSÅ: Iguan pågrepet etter kosestund

Alle kan anmelde anonymt

– Hva blir konsekvensene for denne personen på Konnerud med Iguanen?

– Vi får nå først se om vedkommende ordner opp i dette på normal måte. Om personen ikke lar høre fra seg tar vi affære. Vi har i tillegg hjemmel i loven til og når som helst sjekke opp om vedkommende har flere dyr, det er en myndighet vi ikke nøler med å bruke, understreker Kvennejorde.

Alle kan anonymt anmelde forhold på mattilsynet.no. Det være seg alle mulig forhold knyttet til Mattilsynets arbeid, ikke bare ulovlig dyrehold.

– Vi oppfordrer anmelder til å fylle inn nok info slik at vi finner de aktuelle personene eller stedene, sier Kvennejorde.

Artikkeltags