Gå til sidens hovedinnhold

Ikke bare glade jul for alle store og små

Artikkelen er over 10 år gammel

Barnevernsvakten har vært i kontakt med 17 barn i løpet av julehøytiden. Det er mange som gruer seg til jul.

DRAMMEN: Telefonen ringer. Personen i den andre enden forteller at han er bekymret for omsorgssituasjonen til et barn.

Barnevernsvakten beslutter å reise på tilsyn i hjemmet. Konklusjonen deres er at barnet ikke får den omsorgen det har behov for. I samarbeid med politijuristen blir det besluttet at barnet skal tas ut av hjemmet.

I et annet hjem tilbringer en gutt juledagene sammen med sin psykisk syke mor. Barnevernsvakten besøker hjemmet flere ganger i løpet av julen for å sjekke at gutten har det bra.

I to andre hjem har mor blitt utsatt for vold fra far. Barnevernsvakten oppsøker familiene for å sjekke at alt går bra.

Totalt har barnevernsvakten vært i kontakt med 17 barn i løpet av lille julaften, julaften, første og andre juledag. Det er omtrent like mange som i fjor.

Da var barnevernsvakten i kontakt med 19 barn. Feriene er høysesong for meldinger inn til barnevernsvakten. Mange dager med skolefri og familietid øker konfliktnivået i mange hjem.

LES MER: Ønsker seg mer gavmildhet

Mange gruer seg til jul

Under en stor hette triller tårene nedover to kinn. Tenåringen gruer seg til julehøytiden. Konflikten med familien er blitt for mye. Nå kan det virke som om julen må tilbringes i ensomhet.

– Høytid åpner for sårbarhet. Vi er avhengig av omsorg fra foreldre. Andres vellykkethet kan forsterke de såre følelsene, vi har behov for tilhørighet, ikke at ensomheten blir forsterket, sier barnevernspedagog Merete Stenbakk i Sosial og barnevernsvakten.

– Alenefølelsen blir for mange forsterket i julen, sier kollega Randi Braathen.

Barnevernsvakten følger opp tenåringen i løpet av julen.

Sosialkonsulent Randi Braathen tar opp telefonen. Hun spør om personen i andre enden har behov for en samtale.

Som sosialvakt for Drammen bistår Braathen og hennes kolleger folk som opplever hendelser i livet der det kan være godt å ha et sosialt sikkerhetsnett.

Sosialkonsulent Anne Margrethe Ask har fått en vrien oppgave. En Oslo-kvinne som ikke har noe sted å bo møter opp på legevakten. Løsningen blir til slutt å legge inn kvinnen på Ullevål sykehus. Neste dag oppsøker kvinnen legevakten i Drammen på nytt.

LES OGSÅ: Julehjelp til barn

Kan smelle i en familie

I en knallrød ringperm ligger det flere rapporter på saker som kan komme til å koke i julen. Ferie betyr flere meldinger om rusede foreldre, ungdom som rømmer hjemmefra og foreldre som krangler om hvem som får ha barna i julen.

– Jeg husker en far som truet med å sette barnet på politistasjonen dersom mor ikke kom for å hente barnet, forteller barnevernspedagog Tine Hovland.


I den knallrøde permen advares det mot at det kan komme til å smelle i en familie i løpet av juledagene.

I permen ligger det også en sak om at barnevernsvakten kan måtte tvangsplassere to små barn i løpet av julen dersom foreldrene ikke følger avtalen med barnevernet.

Barnevernet i en av kommunene som barnevernsvakten dekker, ringer. De ønsker å informere om en sak der det kan bli bråk. Tre barn skal bytte fra far til mor 3. juledag. Overleveringen kan ende med voldsbruk mellom foreldrene.

– Mange barn har det vanskelig fordi foreldrene har en konflikt. Barna bekymrer seg veldig, sier Hovland.


Barnevernet i en annen kommune etterlyser et barn. Barnet skal akuttplasseres, men mor har tatt med seg barnet og flykter fra barnevernet.

Sosial og barnevernsvakten har en uforutsigbar arbeidsdag og vet aldri hva som møter dem.

– 1. juledag i fjor vasset jeg i snø til knærne for å føre tilsyn i et hjem der det var mye rus, forteller Tine Hovland.


Andre er blitt utsatt for vold. Derfor har de ofte politibistand når de skal oppsøke turbulente hjem.

Samarbeider med politiet

Klokken er blitt 18. I avtaleboken står det at en kvinne som har vært utsatt for overgrep skal komme på oppfølgingssamtale med sosialvakten. Men kvinnen kommer ikke. Hun har glemt avtalen. Tine ringer. Dagene har vært tøffe og de avtaler en ny dag.

Tine og kollega Anne-Mette Grav tar heller turen over til Drammen politistasjon. Hver kveld besøker de operasjonssentralen hos politiet. Her går de gjennom saker som politiet er varslet om der barn kan være involvert.

En 14 år gammel gutt har rømt hjemmefra. Ingen vet hvor gutten befinner seg. Politiet arbeider med å spore han opp.

LES MER: Julegrantenning i Drammen

En mor har tatt kontakt med politiet. Hennes barn er blitt bortført ut av landet. Moren ønsker bistand for å få barnet tilbake til Norge.

– Vi har generelt mer å gjøre i julen enn tidligere. En av årsakene er samarbeidet med politiet. Vi får mange saker derfra, sier Randi. Hun har arbeidet i Sosial og barnevernsvakten i elleve år.

Juledagene for sosial og barnevernsvakten er høyst uavklarte.

– Det er det som er så bra med denne jobben. At vi er en akuttjeneste. Vi kommer når behovet er der. Vi er voksne som ser og bryr oss og det handler om at barna skal vite at noen ser dem, sier Merete Stenbakk.

Mange har feiret julen på Møtestedet

35 personer har feiret julen på Møtestedet, Kirkens Bymisjons kafé for mennesker med rusrelaterte problemer.

Her har det vært pyntet juletre, tilberedt julemat og gitt ut julegaver som er donert til bymisjonen.

– Det har vært en veldig god stemning her og folk har vært blide og fornøyde, sier avdelingsleder Richard Søderholm. Han konstaterer at det har vært en god jul for brukerne av Møtestedet.

35 besøkende er en opptelling som er gjort på besøkende julaften, 1. juledag og 2. juledag. Dette er noe lavere enn besøket på en normal dag. Gjennomsnittet er rundt 40 besøkende per dag.

Søderholm forteller at det er de vanlige brukerne som har tilbrakt julen på Møtestedet.

– Vi prøver alltid å ha et tilbud i høytidene slik at våre brukere skal ha et sted å komme til uansett, sier Søderholm.

LES OGSÅ: Barnefest på Frelsesarmeen

Har delt ut 275 matesker til jul

Omsorgssenteret til Frelsesarmeen i Drammen har tradisjon tro delt ut matesker til familier med dårlig råd.

275 esker med julemat og hverdagsmat er delt ut til familier og enslige før høytiden. Dette er omtrent like mange som i fjor. Leder i omsorgssenteret Heidi Langås forteller at det er mange nye ansikter som kommer for å få hjelp med julematen. I tillegg har nærmere 200 barn fått hjelp til julegaver.

– Vi opplever at det er mye sorg i julen. Det er ikke alle som synger glade jul. Det er mange som kjenner på ensomheten og tap av familie og venner, sier Langås.

Det er inntektene fra julegryta som brukes til å handle inn maten som gis bort. Det blir handlet inn ferske og friske matvarer som fordeles ut.


– Det ser ut som vi fikk inn like mye penger i år som i fjor, kanskje litt mer i år. Vi er veldig glade for den støtten vi får fra folk i distriktet, sier Langås.

Barnevernvakten kan nås på telefon 116 111, eller på nettsidene deres.

Kommentarer til denne saken