BUSKERUD: 33,2 prosent. Det er Høyres oppslutning på partibarometeret Sentio Research Norge har utarbeidet for Drammens Tidende. Hadde det vært stortingsvalg nå, ville Høyre gått opp 13,8 prosentpoeng fra forrige valg.

LES OGSÅ: Erna er best– Dette er veldig inspirerende og hyggelig, sier stortingsrepresentant Anders Werp.

Høyremannen er snart ferdig med sju uker pappaperm hjemme i Øvre Eiker. Harald (6 mnd.) smiler om kapp med faren, som understreker at det fortsatt er et helt år igjen til det virkelig gjelder.

Flest mandater til Ap

– Vi må ha mye is i magen. Det ligger fortsatt en stor jobb foran oss. Dette er bare en rundetid, ikke en målpassering, sier Werp nøkternt.

LES OGSÅ: Lundteigen har ikke gitt opp kampen

Hadde partibarometeret vært et valgresultatet, ville Høyre fått inn tre stortingsrepresentanter fra Buskerud. Selv om Høyre får størst prosentvis oppslutning, er det likevel Arbeiderpartiet som får flest mandater.

Ap stikker nemlig av med ett utjevningsmandat i tillegg til tre distriktsmandater. Frp får ifølge målingen to representanter, mens Sp mister sitt ene.

– Jeg er usikker på om Ap ville fått et utjevningsmandat hvis det var valg. Jeg tror det er større sjanse for at det vil gå til Venstre eller Senterpartiet, sier statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

LES OGSÅ: Åpner for bestemor på anbud

Tidlig toppform

På Drammens Tidendes partibarometer ligger både Venstre, Sp og SV under sperregrensa. Bare partier som får over fire prosent på landsbasis, er med i kampen om utjevningsmandatene.

Ifølge en prognose Marthinsen laget for Drammens Tidende i mai, ville utjevningsmandatet gått til Venstre. Men også han viser til at det er lenge igjen til velgerne skal stemme på ordentlig.

– Ett år er lang tid i politikken. De borgerlige har et klart forsprang på målingene som de rødgrønne må hente inn. Spørsmålet er om de borgerlige er for tidlig i form, sier Marthinsen.

– Høyre har ikke god historikk på å beholde oppslutning ved de seneste valgkampene. Samtidig er Ap Norges beste valgkampparti, Ingen klarer å matche deres valgapparat.

Svært lojale velgere

Marthinsen er imponert over velgernes lojalitet til Høyre. Undersøkelsen viser at hele 88 prosent av partiets velgere ved forrige valg, ville stemt på dem igjen.

– Dette viser en ekstremt høy lojalitet! Både Frp og særlig Ap, lekker kraftig direkte til Høyre. Det er en klar indikasjon på at vi kan få et regjeringsskifte, sier Marthinsen.

70 prosent av dem som stemte Ap ved forrige valg ville gjort det samme nå. For Frp er det tilsvarende tallet 68 prosent.
Werp er svært stolt og ydmyk over å ha så mange lojale velgere. Han lover å forvalte tilliten godt hvis han igjen blir nominert til å stå på Høyres liste.

– En undersøkelse viser at justispolitikken er det området hvor Høyre har styrket seg mest det siste året. Jeg tror jeg har bidratt til å gi partiet troverdighet på dette feltet, sier medlemmet i justiskomiteen beskjedent.

LES FLERE NYHETER FRA DT.NO HER