DRAMMEN: Torsdag formiddag 18. juni 2009 ble 13 år gamle Susanne Auke påkjørt av en trailer da hun var på vei hjem fra skolen. Etterpå ble hun slept 4,4 kilomter hengende fast under en personbil.

Del på Facebook

En 29 år gammel polsk kvinne er tiltalt for å ha vist uaktsomhet i trafikken som førte til de omfattende brannskadene Susanne ble påført.

Den 29 år gamle kvinnen erkjente ikke straffsyld da straffesaken mot henne startet i Drammen tingrett i dag. 

– Det er tiltaltes opptreden i trafikken før ulykken som er vesentlig i vurderingen av uaktsomheten, sier aktor Monica Hanø.

Flere av vitnene som skal forklare seg i saken i dag er trafikanter som har observert tiltaltes kjøring før og etter ulykken.

LES OGSÅ: Susanne Auke skal vitne

Så noe lite i veibanen

Den 29 år gamle kvinnen forteller at hun kjørte bak en trailer på vei hjem fra jobb denne formiddagen. Det var et kraftig regnvær. Det ble en stopp i trafikken da en bil skulle ta inn til en gårdsplass til venstre.

Kvinnen forteller at da traileren foran henne startet å kjøre igjen så hun noe lite i veibanen. Hun oppfattet ikke hva dette var, men trodde det kanskje var en sølepytt eller et hull. I et brøkdelen av et sekund senere dukket en større gjenstand opp fra under traileren.

– Det virket som om traileren forsøkte å kjøre unna det, det gjorde jeg også, men jeg klarte ikke det og kjørte over. Jeg tenkte at traileren hadde jo nettopp kjørt over det, så det var sikkert bare en gjenstand som lå på veien. Jeg har ofte opplevd at det ligger gjenstander som dekk og lignende i veien så jeg stoppet ikke opp for å sjekke hva det var denne gangen. Det kan ha vært en sekk som falt av traileren eller en presenning, sier 29-åringen.

– Jeg merket at jeg kjørte over noe, bilen rykket litt slik den gjør når du kjører over noe.

Først da kvinnen skulle svinge inn på gårdsplassen merket hun at det var noe galt med bilen. Da hun parkerte utenfor sitt hjem i Asker oppdaget hun at det hadde skjedd noe forferdelig.
 
– Da jeg lukket bildøren så jeg en fot med en sokk som stakk ut rett foran venstre bakhjul, sier 29-åringen.

Deretter begynte hun og skrike og løp rett inn i huset.

  Jeg var redd og bøyde meg ikke ned for å se om menneske som lå under bilen trengte hjelp, sier kvinnen.

Ga teppe og pute til en kald Susanne

Den 29 år gamle kvinnen gikk i sjokk og var ikke i stand til selv å varsle politiet.

– Jeg fikk panikk og begynte å skrike. Det falt meg inn at det kunne være et menneske under bilen min, men jeg skjønte ikke hvordan det kunne ha havnet der, sier kvinnen.

Hennes første reaksjon var å ringe til ektemannen.

– Han ville være i stand til å gjøre noe med dette, sier kvinnen.

Kvinnen, som har hatt oppholdstillatelse i Norge siden 2005, kunne ikke nødnummeret til politi, ambulanse og brannvesen.

Med telefonkontakt med den hysteriske kona satte mannen seg i bilen og kjørte til hjemmet deres i Asker. Den 29 år gamle kvinnen sier hun lå på gulvet i leiligheten da mannen svingte inn på gårdsplassen.

– Da hørte jeg at han sa "å herre gud", også hørte jeg at Susanne ba han om hjelp, sier 29-åringen

Ekteparet skal ha gitt Susanne et pledd og en pute fordi hun var kald. Så varslet de ambulanse. Den 29-år gamle kvinnen holdt seg inne i leiligheten hele tiden.

Hang fast i understellet på bilen til 29-åringen

Da politiet kom fram til boligen i Høymyrmarka i Asker så de at det lå et menneske under personbilen som sto parkert på gårdsplassen.

– Makkeren min tok tak i hånden hennes, det var tegn på at personen var i livet. da vi begynte å snakke med henne responderte hun med sløv tale, sier politibetjenten som var først på stedet.

Politimannen sier jentas hår og klær hang fast i understellet på bilen. Hodet skal ha blitt holdt oppe slik at det ikke ble skadet slik som resten av kroppen.

Det var brannvesen og ambulanse som fikk jekket opp bilen og frigjorde Susanne Auke fra bilen.

– Tiltalte var helt ute av seg, strigråt og var umulig å kommunisere med. Hun er en av dem som har vært mest ute av seg som jeg har sett, sier politibetjenten.

Merket ikke at han kjørte på Susanne

Trailersjåføren som først kjørte på Susanne Auke sier at han la merke til at det sto flere ungdommer langs Slemmestadveien ved Kapellet. I retten forteller mannen at han ikke merket at han kjørte på 13-åringen.

Trailersjåføren sier at han la merke til at bilen bak lå tett bak ham, men sier at dette ikke er noe uvanlig for personbiler langs denne veistrekningen.


 Forvoldt skade ved uaktsom kjøring

Den 29 år gamle kvinnen er tiltalt for uaktsom kjøring som har ført til skade på legeme.

Ifølge tiltalen skal ikke kvinnen ha holdt tilstrekkelig avstand til bilen foran under vanskelige kjøreforhold. Det var kraftig regnvær denne formiddagen. 13 år gamle Susanne Auke ble først påkjørt av en lastebil. Auke var i ferd med å krysse veien da hun ble påkjørt.

Auke ble liggende i veibanen. Den 29 år gamle kvinnen skal så ha  kjørt over Auke.

LES OGSÅ: Susanne tilbake på skolen

Varslet etter 30 minutter

Kvinne har forklart at hun merket at hun kjørte over “noe”, men trodde ikke at det var et menneske eller dyr.

Kvinnen stoppet ikke for å sjekke hva dette var, men kjørte hjem til sin bopel i Asker 4,4 kilometer fra stedet ulykken skjedde. 13 år gamle Susanne Auke ble hengende under bilen.

Fra den 29 år gamle kvinnen oppdaget Auke under bilen til politiet ble varslet gikk det 30 minutter. Årsaken var at 29-åringen fikk sjokk da hun så at det lå et menneske under bilen hennes.

Kvinnen erkjente at hun hadde forlatt Susanne Auke i hjelpeløs tilstand under bilen.

(saken blir oppdatert fortløpende. Trykk f5 for siste nytt)