DRAMMEN: Utgangspunktet for harselasen var en fersk meningsmåling hvor kun en av fire spurte ønsket seg Jon Helgheim, Ulf Erik Knutsen eller Lavrans Kierulf som ordførerkandidat i Drammen Frp.

Del 
 
De tre mannlige kandidatene i toppen på nominasjonskomiteens liste får liten støtte fra DT-tinget.

På spørsmålet «Hvem bør bli Drammen Fremskrittspartis ordførerkandidat etter Freddy Hoffmann?», svarer kun en fjerdedel Ulf Erik Knudsen, Lavrans Kierulf eller Jon Helgheim. Hele én av tre svarer derimot «Ingen av dem».

Les også: Utmeldt og ettertraktet 

Ikke bekymret

Resultatet bekymrer ikke leder Jon Helgheim i Drammen Frp, selv om han står som toppkandidat på nominasjonskomiteens liste og bare får støtte fra 5,7 prosent av de spurte.

– Det er noe jeg syns det er vanskelig å forholde meg til, uten å vite mer om undersøkelsen. En slik undersøkelse gjør nok ikke noe fra eller til, sier han.

LES OGSÅ: Den siste varaordfører

- Tydelig signal

Den vrakede ordførerkandidaten Freddy Hoffmann vil ikke mene så mye om det, ettersom han nå er utmeldt av Frp.

– Det blir opp til ledelsen i Drammen Frp hvordan de tar det signalet der, sier Hoffmann.
Som likevel ikke kan dy seg, når han blir spurt hva han tenker om resultatet av spørreundersøkelsen.

– Det er et ganske tydelig signal at en tredjedel svarer at de ikke vil ha noen av dem, sier han.

Oppgitt over Hoffmann

Stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen, som står på andreplass på lista, fnyser av Hoffmanns kommentar om at dette er et tydelig signal, og ønsker å siteres ordrett:

– Jeg som har tre års høyskoleutdanning, blant annet innen markedsanalyse, diskuterer ikke markedsundersøkelser med en tidligere lagersjef fra Ikea, sier Knudsen.

LES OGSÅ: - Er noe feil i Frp

Jobbet sammen med Hoffmann

Varaordfører i Nedre Eiker, partikollega Knut Gjerde (Frp), jobbet selv sammen med Freddy Hoffmann på IKEA på 80- og 90-tallet. Gjerde hadde blant annet ansvar for innkjøp av lamper til den internasjonale handelsgiganten.

Gjerde ønsker ikke å delta i debatten mellom Knudsen og Hoffmann, men sier på generelt grunnlag, og med latter i stemmen:

- Jeg vil helst ikke uttale meg om denne saken, men det jeg kan si er at Frp er et parti for folk flest, også for lagerarbeidere og folk på grasrota, understreker Knut Gjerde.

IKEA: - Positivt for karrieren

Kommunikasjonsrådgiver ved IKEA Norge, Frode Ullebust, synes det er hyggelig at to varaordførere startet yrkeskarrieren på IKEA.

- Det viser bare hvor bra det kan være å starte en karriere på IKEA. Vi ønsker å være en attraktiv arbeidsgiver, og har en sterk og leken kultur. Vi har tro på mangfold og ønsker ansatte med ulike syn og bakgrunn velkommen, sier Ullebust.

- Men når det å ha jobbet på lageret på IKEA blir brukt som argument for å diskvalifisere en motpart, hva tenker IKEA om denne symbolverdien?

- Vi ønsker ikke å ta stilling til den debatten, men det at man oppnår viktige posisjoner i samfunnet, viser at IKEA kan bidra til utvikling, svarer Ullebust.

- Stor respekt for folk flest

I debattforumet på dt.no har Ulf Erik Knudsen lagt inn denne kommentaren:

"Jeg har stor respekt for folk flest - også folk som jobber på IKEA. Men jeg ville ikke gå til f.eks. en rørlegger for trekke en tann. Markedsanalyse og staitikk er krevende fag som man ikke bør uttale seg så skråsikkert om som hr. Hoffmann. DTs undersøkelse er i beste fall 4-5 betydelige feilkilder som gjør den svært lite brukbar. Men at Hoffmann vil ta den til sin inntekt forstår jeg jo. Forørvig merker jeg meg alle de "modige" som ikke tør skrive med fullt navn. Mvh Ulf Erik Knudsen"

- Var drittsur

Knudsen sier i ettermiddag til NRK at han angrer, og mener selv at han har uttalt seg klønete.

– Jeg har nok, sagt på en folkelig måte, vært drittsur når jeg så det intervjuet, og da burde jeg hatt vett på å holde munn og ikke komme med en uttalelse av den typen, sier Knudsen, men legger til at dette med statistisk analyse er en krevende disiplin og at det ikke er lett å trekke konklusjoner fra nettundersøkelser.

Åpen prosess

Både Knudsen og Helgheim mener det er mange feilkilder i en slik spørreundersøkelse.

– Hadde dette vært et utvalg med Frp-ere som hadde blitt spurt, ville det sett annerledes ut. En som ikke stemmer Frp, svarer nok lett at han ikke vil ha noen av oss, sier Helgheim.

Frp-lederen ønsker likevel å understreke at listen til kommunevalget ikke er spikret, og at de er åpne for å ta i mot innspill og meninger om kandidatene.