DRAMMEN: Sola skinner over Bragernes torg og Tore Opdal Hansens kaffekopp. Opdal Hansen skinner også, da han blir forelagt Drammens Tidendes meningsmåling.
Til tross for at Høyre går tilbake med 3,9 prosentpoeng – fra 49,6 prosent oppslutning ved brakvalget i 2011, til dagens 45,7 prosent – er ordføreren i Drammen strålende fornøyd med tallene:
– Jeg er veldig positivt overrasket. Og det tror jeg ethvert objektivt politisk interessert menneske vil være. Vi gjorde et valg i 2011 som ikke bare var historisk bra, men helt spesielt. Opdal Hansen legger heller ikke skjul på at det har vært et krevende år med ordførerkjedet rundt halsen.
LES OGSÅ: Gharahkhani spilte showkamp mot kreft
- Tillitserklæring
– Det er et resultat som er langt bedre enn vi hadde turt å håpe på, spesielt etter det racet vi har vært gjennom det siste året. Så dette er en tillitserklæring fra folket i Drammen, og en ærlig tilbakemelding om at de ikke ønsker et politisk skifte, sier Opdal Hansen.
Ved siden av ordføreren sitter han som etter all sannsynlighet blir Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Drammen, Masud Gharahkhani. Han smiler også.
– Det er ett politisk parti som går kraftig fram på denne meningsmålingen, og det er Arbeiderpartiet, slår han fast.
Målingen viser at Arbeiderpartiet går fram med 5,7 prosentpoeng, fra 29,3 prosent oppslutning i 2011, til 35,0 prosent ved dagens måling. Det sier Gharahkhani seg godt fornøyd med:
– Hadde det vært kommunevalg i dag, så hadde dette resultatet vært det beste kommunevalgresultatet for Drammen Arbeiderparti på 28 år. 35 prosent oppslutning ett år før valget, er vi meget godt fornøyd med. Det danner et solid utgangspunkt for valgkampen!
LES OGSÅ PÅ DT+: Tar kulturen med på bar
Et sterkere sentrum
Helt fornøyd er opposisjonspolitikeren likevel ikke. Gharahkhani ønsker seg et sterkere sentrum med Venstre og KrF, samtidig som han gjerne vil ha flere partier inn i bystyret, eksempelvis Miljøpartiet De Grønne og Bylista. Gharahkhani tror det hadde sikret et mer levende lokaldemokrati, samt et mer dynamisk bystyre. Det kommenterer ordføreren slik:
– Nå veit jeg ikke hvordan Masud har det der han ferdes, men jeg synes at vi har en levende politisk debatt jeg, absolutt. Vi har ulike partier representert i bystyret som står for ulike verdier, og det er bra for den politiske diskusjonen, det er det.
Masud på sin side er ikke ferdig med ønskelista til neste kommunevalg:
– Og så er det selvfølgelig et mål å få Høyre og Frp under 50 prosent og det mener jeg målingen viser er innenfor rekkevidde, sier han og åpner for at da kan nye konstellasjoner etableres.
Nye venner
– Klarer vi å få til et så godt resultat som dette, samtidig som Venstre og KrF styrkes, så blir det en forhandlingsposisjon. Da er jeg rimelig sikker på at vi kan appellere mer til de partiene enn Høyre og Frp, både når det gjelder ansvar og posisjoner, sier han og sparker ordføreren på leggen:
– Høyre fikk jo rent flertall og tok alle posisjoner sist. De delte ikke akkurat så ydmykt med de andre partiene. Men også politisk, kan vi gi de mer enn de har fått til denne perioden.
– Det er jo bare tøys, kommenterer Opdal Hansen, og mener at Høyre gjennom alle år har hatt et godt borgerlig samarbeid, også når de har hatt rent flertall.
– Og det gjør vi jo fordi vi er gode venner og har tenkt å fortsette å være gode venner, sier han.
Kun en måling
Begge kamphanene er imidlertid enige om en ting: dette er kun en måling, og verken nominasjoner eller program er klart enda. Men Arbeiderpartiet er godt i gang:
– Vi skal vedta nominasjonene i slutten av november, sier Gharakhani.
Opdal Hansen og Høyre tar det litt mer med ro, og skal ha førsteutkastet ferdig i januar.
LES OGSÅ PÅ DT+: Synlige og usynlige broer