DRAMMEN:Mandag ble det oppdaget 40–50 svaner som var tilgriset med olje.
Del på Facebook
Det har blitt lett etter kilden til oljesølet uten at funn, og tirsdag ettermiddag var kommunen og veterinærer fra Mattilsynet på plass for å vurdere skadene på svanene og eventuelle grep.
– Vi kommer til å følge nøye med svanene, så får vi se om det er noen som tar skade av oljesølet. Eksempelvis ved at de får oljen i seg når de renser fjærene. Heldigvis spiser de jo mye mat fra land, mat som ikke er tilgriset av olje, sier Rita Kvennejorde, fylkesleder i Mattilsynet i Buskerud.
Avliving kan bli tema
– Foreløpig ser det ut som om de er i god form, men dette må vi vurdere fortløpende, sier Kvennejordet.
– Kan det være aktuelt å vaske svanene?
– Det er det eventuelt Direktoratet for naturforvaltning som må avgjøre. Men slik det ser ut nå, er det lite trolig, svarer hun.
– Skulle situasjonen for svanene forverre seg, kan avlivning bli et tema.
I så fall vil det bli enkeltdyr som vil bli skutt med gevær og lyddemper for å ikke skremme resten av svaneflokken.
Brannvesenet har lett etter kilden til forurensingen, men har så langt ikke funnet noe, sier natur- og landbruksforvalter Widar Tandberg i Drammen kommune.
Trolig har svanene funnet et råk hvor det har vært mye oljesøl i, men hvor aner vi ikke. Uansett kommer vi til å ha folk ute for å vurdere situasjonen tett, sier Tandberg.
Vet du noe om oljelekkasjen? Tips oss her!
SE VIDEO: (artikkelen fortsetter under videoen)
Vil hjelpe
– Når jeg ser bilder av hvor mye olje svanene nå har på seg, skjønner jeg omfanget. Dette er jo rene katastrofen, sier leder Pelle Wickstrøm i Fuglehjelpen.
Han forteller at dersom det er tykkolje svanene er dekket med, vil de dø etter et par dager om de ikke får hjelp.
– De prøver å vaske seg og sleiker da oljen i seg. Det får fatale konsekvenser. Men er det derimot tynnolje, vil det gå bedre med dem, sier Wickstrøm.
– Må få hjelp raskt
– Det haster med å få satt i gang tiltak for disse 50 svanene. Får de antibiotika, klarer de seg en stund uten å bli vasket, sier lederen for Fuglehjelpen. Han har derfor kontaktet veterinærer som er spesialister på fugl og håper de kan stille relativt raskt.
Wickstrøm har også kontaktet den svenske organisasjonen Katastrofehjelp for fugler.
– De kan torsdag stille i Drammen for å vaske og redde svanene. Men for at de skal stille må finansieringen for deres arbeid være klar. Vi har ikke midler. Så jeg håper kommunen eller andre kan bidra, så vi får reddet disse svanene, sier Wickstrøm.
-Forurenser må betale
Naturvernforbundet i Østfold driver et prosjekt for rehabilitering av oljeskadet fugl. De reagerer på at tilsølte fugler kan bli skutt. De mener fuglene heller bør vaskes, og kjøper ikke Mattilsynets argument om at det er dyrt.
- Økonomiargumentet er fullstendig feilaktig. Det er forurenser som skal betale. Det er også feilaktig i forhold til dyrevelferdsloven. De har plikt til å hjelpe dyr. Skyting vil også stresse de andre fuglene, sier Pål Bugge fra Naturvernforbundet.
Naturvernforbundets fugleprosjekt kan hjelpe til med å vaske fuglene rene, men da må de få dekket kostnadene.
Syns du det er riktig å avlive disse svanene? Si din mening i kommentarfeltet.