Kan få 900.000 i bot

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Drammen kommune har inngått ulovlig kontrakt om brøyting på Konnerud.

DEL

Drammen: Brøyting fortsetter å skape problemer for Drammen kommune i sommer. Mens solen skinner ute har Klagenemnda for offentlig anskaffelser (KOFA) behandlet en klage på en kontrakt om brøyting.

Det kommunale selskapet Drammen Drift utlyste i fjor en anbudskonkurranse om brøyting på Konnerud vinteren 2009/2010.

Bare ett anbud kom inn, og konkurransen ble avlyst med begrunnelsen manglende konkurranse.

I stedet henvendte kommunen seg til Aktiv Veidrift som har veivedlikeholdet nede i byen, og ga dem en femårskontrakt på brøyting på Konnerud. Prisen på kontrakten avhenger av snømengden, men er verdt minimum 11,5 millioner.

LES OGSÅ: En venn av styreleder i Aktiv Veidrift fulgte opp anbudskontrakten om brøyting.

Klager fikk medhold

Jørn Bekkevold Gårdsdrift som hadde levert inn det ene anbudet, mente kontrakten var ulovlig, og klaget kommunen inn for klagenemnda. Nå har han fått medhold i klagen.

Klagenemnda har konkludert med at kommunen har foretatt en ulovlig direkteanskaffelse, og har varslet kommunen om at de vil bli pålagt et gebyr på 900 000 kroner.

– Jeg synes behandlingen fra kommunen var horribel, og er glad for at vi vant fram, sier Jørn Bekkevold.

Han reagerer spesielt på at kommunen var i kontakt med Aktiv Veidrift før konkurransen ble avlyst. Bekkevold vurderer nå å kreve erstatning fra kommunen.

– Loven sier at man har krav på erstatning når man blir fratatt en kontrakt, så vi går videre, sier Bekkevold. Han vil foreløpig ikke antyde hvor mye han vil kreve i erstatning.

LES OGSÅ: Jussprofessor mener 900.000 er et normalt bøløp som bot

LES OGSÅ: 800 klager på brøytingen i Drammen

Flere anklager

Tar Bekkevold ut søksmål, blir det andre gang kommunen blir saksøkt i forbindelse med brøytekontrakter i år.

Isachsen Entreprenør mener de ble forbigått og feilvurdert i anbudskonkurransen om brøyting på Strømsø og Bragernes, og krever 42 millioner i erstatning.

Kontrakten gikk også i den anbudsrunden til Aktiv Veidrift. Saken ble behandlet i tingretten i midten av juni, og dom er ventet i slutten av juli.

LES OGSÅ: Slakter vinneranbud

Uenig

Drammen kommune mener de ikke gjorde noe ulovlig, og viser til at loven åpner for å utvide kontrakter med 15 prosent. De hadde allerede en kontrakt med Aktiv Veidrift om veivedlikehold på Bragernes og Strømsø, og mener de kunne utvide den.

– Dette er bare et forhåndsvarsel, og vi skal uttale oss. Vi er uenig i faktum og vurdering, og kommer til å hevde at vi ikke skal ilegges gebyr, sier kommuneadvokat Mathys Truyen (bildet).

Artikkeltags