Kan få innvandrere opp av sofaen

Nominasjonskomiteen foreslår Masud Gharahkhani på topp.

Nominasjonskomiteen foreslår Masud Gharahkhani på topp. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Aps nye listetopp i Drammen, Masud Gharahkhani, kan øke valgdeltakelsen blant byens innvandrere.

DEL

DRAMMEN. Det tror lederen av Drammen minoritetsråd, Ana Maria Silva-Harper.

- Jeg tror det kan få opp deltakelsen. Vi ser at når det kommer personer med innvandrerbakgrunn inn på listene, stemmer flere. De kjenner seg igjen, sier Silva-Harper. Hun tror også at Gharahkhani lettere kan få innpass i enkelte innvandrermiljøer.

Innvandrerbefolkningen har lavere deltakelse enn resten av befolkningen. Ved valget i 2007 stemte 62 prosent av befolkningen, men blant de med innvandrerbakgrunn stemte bare 40 prosent.
 

Verdig motstander 

- Det er positivt at de setter en med minoritetsbakgrunn på topp, men jeg regner ikke med at han er satt der på grunn av bakgrunnen sin. Jeg regner med at det er på grunn av kvalifikasjonene sine, sier Silva-Harper som ønsker  Masud velkommen. 

Men selv om hun ønsker ham velkommen, er hun usikker på hva folk flest synes.

- Om Drammen og Norge er moden for en med innvandrerbakgrunn er en annen ting. Det er ikke for tidlig, men noen kan nok reagere. Det er sikkert noen som tenker at han ikke kommer herfra, sier Silva-Harper. 

Selv om Silva-Harper ønsker Masud velkommen, håper hun at han ikke gjør det så bra. Silva-Harper er nemlig Høyre-politiker selv.

- Jeg synes han er en verdig motstander, selv om jeg håper de ikke gjør det så veldig bra, sier hun med latter i stemmen. 

Flere positive

Innvandrernes Landsorganisasjon synes også det er flott at en innvandrer settes på topp.

- Jeg syns det er på tide at noen med innvandrerbakgrunn får en plass som er vesentlig og viktig. Dette er et signal om at innvandrere er kompetente, og ikke bare en ulempe, sier leder Mauricio Riquelme.

Han tror Masud kan virke som en velgermagnet blant flere nasjonaliteter.

-Jeg er fra Chile, men trakk velgere fra flere nasjonaliteter da jeg ble valgt inn, sier Riquelme.

Mulighet for alle

Masud mener sjansen han har fått, viser at det er muligheter for alle i Norge.

- Jeg har vokst opp i et land som stiller krav, men som også har gitt meg alle muligheter. Det at jeg som er født i Iran, og har vokst opp i fellesskapssamfunnet Norge, har muligheten til å bli ordfører før jeg har fylt 30 år i en av landets største byer er et bevis på nettopp det. Min historie er ikke unik, og jeg håper at når det nå er hevet over enhver tvil at vi alle har de samme mulighetene i det norske samfunnet, så vil også flere med historier som min bidra enda mer til utviklingen av vårt norske fellesskap, skriver han i en mail til dt.no. 
 

 

Artikkeltags