Gå til sidens hovedinnhold

Karakterjuks ender i retten

Artikkelen er over 7 år gammel

Guttene brøt seg inn på skolens databaser og bedret sine egne karakterer. De satte samtidig ned andres. Nå havner karakterjukset i retten.

DRAMMMENSDISTRIKTET: De to guttene ved den videregående skolen i drammensdistriktet var åpenbart ikke fornøyd med sine egne karakterer.

Da de i mars i år fikk sjansen til å bryte seg inn på skolens databaser, gjorde det underverker med resultatene.

Problemet var bare at underverkene ble for store – og dermed oppdaget lærerne datainnbruddet.

– De endret karakterene så radikalt at det ble lett å oppdage. De endret blant annet fagkarakterer fra to til fem, så lærerne så med en gang at noe var feil. De store endringene gjorde det også lett å finne ut av hvem som sto bak, forteller rektoren ved den aktuelle skolen.

Med litt mer magemål, kunne de to trolig kommet unna med jukset.

Fikset andres karakterer

I tillegg til å endre karakterene, fjernet de like godt også noen anmerkninger i samme slengen.

Men de nøyde seg ikke med å endre sine egne karakterer. Fem-seks andre klassekamerater fikk satt opp sine karakterer uten at de visste om det.
Som om ikke det var nok, så justerte de også ned karakterene til et par andre medelever.

De satte også ned karakteren til et par klassekamerater.

Måten det hele skjedde på var at de klarte å snappe opp brukernavn og passord fra en av lærerne på skolen. Og med passord for hånd, var veien kort inn i skolens datasystemer.

Det ble gjort i et klasserom, trolig i et friminutt. Det var andre elever til stede som også så datainnbruddet, som ikke meldte ifra om det. De har fått skriftlig advarsel om at de sto i fare for nedsatte ordenskarakterer, sier rektoren til Drammens Tidende.

De to elevene ble også utvist fra skolen i en periode.

LES OGSÅ: Lånekassen er lei juks fra studenter

For retten

Men de slipper ikke unna så lett. Skolen har politianmeldt datainnbruddet, og nå havner karakterjukset i retten.

Den yngste av guttene må torsdag møte i retten og svare for datainnbruddene – og et tilfelle hvor han ble tatt med marihuana på skolen.

- Han slipper billig unna fordi han var så ung. Gutten manglet tre dager på å være 18 år da datainnbruddet skjedde. Derfor kommer vi til å legge ned påstand om 50 timers samfunnsstraff for denne gutten, 30 av disse for datainnbruddet. Hadde han vært 18 år på gjerningstidspunktet hadde vi lagt ned påstand på ubetinget fengsel i om lag 30 dager, forteller politijurist Ole Jacob Garder ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Gutten har lagt alle kortene på bordet, og vil torsdag møte i retten for en tilståelsesdom.

LES OGSÅ: Manipulerte lønnssystemet - svindlet til seg tre millioner

Alvorlig lovbrudd

– Datainnbrudd er noe vi ser alvorlig på, og vi har også hatt samtaler med statsadvokaten om denne saken. Samfunnet må kunne stole på data som ligger i slike databaser, og karakterene er noe som følger med elevene for evig tid. Derfor er det store allmennpreventive hensyn å ta i en slik sak, sier Garder videre.

– Det handler også om rettferdighet. Mange jobber mye for å få gode karakterer, da skal ingen kunne jukse til seg karakterene uten å jobbe for det, mener Garder.

Riktige karakterer

Den eldste av guttene var over 18 år på gjerningstidspunktet, men foreløpig er saken ikke ferdigbehandlet hos politiets jurister.

Selv om mange elever i guttenes klasse fikk endret sine karakterer, har alle nå fått de riktige på plass.

– Karakterene ligger også lagret andre steder i systemet, så alt er heldigvis gjenopprettet, sier rektoren.

– Er det lett å lure til seg slike passord?

– Det kan åpenbart skje i en travel hverdag. Men vi har hele tiden fokus på datasikkerhet, og etter denne hendelsen er dette noe vi har tatt opp på nytt på skolen, svarer rektoren.