Kåret til landet beste

Rune Eriksen (t.v.), Jens Maudal og Haandbryggeriet vokser ut av dagens bryggeri. De har for få øltanker til å lage nok øl til alle som vil kjøpe, og vil snart flytte inn i nytt bryggeri i Drammen. Foran ligger det krekling fra Finnmarksvidda som i dag skal tilsettes et av ølslagene fra bryggeriet.

Rune Eriksen (t.v.), Jens Maudal og Haandbryggeriet vokser ut av dagens bryggeri. De har for få øltanker til å lage nok øl til alle som vil kjøpe, og vil snart flytte inn i nytt bryggeri i Drammen. Foran ligger det krekling fra Finnmarksvidda som i dag skal tilsettes et av ølslagene fra bryggeriet. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Verdens største brukerbaserte ølsamfunn på nett har kåret Haandbryggeriet til landets beste.

DEL

DRAMMEN: Verden over har tusenvis av ølentusiaster vært med på å stemme fram de beste bryggeriene i verden på nettstedet ratebeer.com.

Og som nummer 48 i verden kommer det vesle Haandbryggeriet fra Drammen – og best i Norge.


– Vi brygger jo j ... godt øl, da. Folk liker det, humrer brygger og daglig leder Jens Maudal fornøyd inne på de trange og gamle kontorene i Drammen.

Faktisk er det bare to norske som har kommet inn på topp 100-listen. Nøgne Ø fra Grimstad kapret 56-plassen.

LES OGSÅ: Stor interesse for lite bryggeri

Lei pils uten smak

Haandbryggeriet i Drammen startet opp tilbake i 2005.

Av fire øllikere, som hadde sett seg lei på at de store ølprodusentene lagde pils – «uten smak», som de sier selv.

Rune Eriksen, Jens Maudal, Egil Hilde og Arne Eide satte i gang. De gikk fra hjemmebrygging og en drøm om eget bryggeri, til Haandbryggeriet og full produksjon.

Nå lager de 18–20 forskjellige ølmerker. Fra akevittøl til norsk gårdsøl.
Tre heltidsansatte og deltidsansatte får ølet til å sprudle.


– I fjor doblet vi omsetningen, og i år regner vi med å øke med om lag 50 prosent i år, forteller Rune Eriksen.

– Hvor mange flasker betyr det?

– I fjor solgte vi om lag 300.000 flasker.
 

Utenfor Drammen

Haandbryggeriet lager ikke øl for store dypdykk. Flaskene er dyre og er gjerne ment for mat.

– Dette er ikke øl du kjøper i en sixpack for å sitte og pælme. Denne nyter du, sier Maudal.

– Vi selger til alle verdens hjørner, men Drammen er ikke akkurat vårt største marked. Det er vel bare ett utested og noen butikker som har oss, forteller Eriksen.

Aass-ølet står sterkt i Drammen og Buskeruds befolkning. Noe som kan være litt av forklaringen.

Men gutta i bryggeriet mener de ikke er en konkurrent til Aass, mer et supplement.


– Og vi har et kjempegodt forhold til Aass. Vi hjelper faktisk hverandre, forteller Maudal.
 

Lever på ryktet

Men om ikke drammenserne har fått øynene opp for Haandbryggeriet, så har andre gjort det.

Mikrobryggeriet har vokst ut av sine lokaler, og må nå se seg om etter andre lokaler i Drammen.

– Vi klarer rett og slett ikke å lage nok øl i forhold til etterspørselen.

Likevel er kåringen på ratebeer.com viktig.

– At vi kommer med på slike lister fører til at vi stadig får nye henvendelser fra importører i andre land. Vi fikk nettopp en telefon fra England, forteller Maudal.

– Vi har ikke noe reklamebudsjett, verken hjemme eller ute. Så ryktet går foran oss.

– Og hva er målet?

– He-he ... Vi har ikke noe mål. Selvsagt skal vi tjene nok til at dette går rundt, men ellers er ikke pengene viktig. Vi skal ha det morsomt, avslutter Eriksen og Maudal.

Les flere nyheter her.

Artikkeltags