DRAMMEN: Fredag satt Mads Belden på toget fra Holmestrand til Oslo. Inn på toget kommer tre godt voksne menn, høylytte og berusede, og begynner å si rasistiske uttalelser til en mor og datter med afrikansk opprinnelse på andre siden av midtgangen.

– Etter kort tid begynner to av disse voksne karene å rope skjellsord. Det gikk i «ha dere ut av landet vårt», «jævla niggere», «jeg skulle likt å banke fargen ut av dere», og flere ting som er såpass ille at jeg ikke vil gjengi det her, skriver Belden i et Facebook-innlegg som har fått stor oppmerksomhet.

Fikk nok

Da toget stoppet i Drammen fikk Belden nok, skriver Nettavisen. Han konfererte med en mann fra Bergen som satt ved siden av han, og de ble enige om at noen måtte si fra. Sammen går de bort til de tre mennene.

– Jeg gir en rolig og tydelig beskjed om at de skal av toget, nå. De ser på hverandre, så på meg, på mannen fra Bergen og på de andre passasjerene. Så reiser de seg og går av toget. Ikke uten en liten tale på veien om at «alt er Stoltenbergs feil og hvordan landet går under og blir tatt over av svartinger, skriver Belden videre.

LES OGSÅ: Drapstruet og mobbet av naboer

Ba dem dempe seg

Både Belden og bergensmannen reagerte på at konduktøren ikke grep mer inn enn han gjorde.

– Konduktørens respons var å henvende seg forsiktig til dem og spørre i en spøkefull tone om de kunne dempe seg litt siden de skal helt til Oslo, selv om han åpenbart fikk med seg hva som ble sagt. Han henvendte seg overhodet ikke til damen og datteren hennes, skriver han.

Etter at mennene hadde forlatt toget sa bergensmannen konduktøren at han skulle brukt sin autoritet. Konduktøren påpekte da at han ikke er sikkerhetsvakt.

Samtidig vil Belden berømme en kvinnelig konduktør som etter hvert blandet seg inn. 

– En 16-17 år gammel gutt kom etter min beskjed med en bemerkning til karene som den eneste av alle i vognen. Han ble da truet av den mest aggressive som reiste seg opp for å følge etter gutten ut av toget og truet med juling. Da tok den kvinnelige konduktøren tak i vedkommende og holdt han på plass til gutten fikk gått over i en annen vogn. Jeg trengte ikke å involvere meg her da hun tok kontroll som hun burde, sier han til Nettavisen.

LES PÅ DT+: Ett år i nytt liv

Smilte takknemlig

– Hva skjedde med kvinnen og datteren?

– Jeg fikk ikke så mye kontakt med henne. Hun snakket ikke så mye norsk, tror jeg, men idet de gikk av toget i Oslo, så de i min retning og smilte takknemlig.

NSB skriver på sin Facebook-side at de har som intensjon å anmelde saken:

«NSB er fullt og helt mot rasisme, la det ikke herske noen tvil om det. I etterkant av episoden som oppstod på et tog mellom Holmestrand og Drammen forrige fredag, har det kommet ut flere versjoner av hva som faktisk hendte, både i sosiale medier og i andre medier.Vi i NSB har intensjon om å anmelde forholdet, og har derfor bedt både fornærmede og vitner om å ta kontakt med oss snarest mulig for å få alle fakta i saken  »  , skrev de på siden mandag.

LES OGSÅ: SOS Rasisme stifter ny organisasjon