Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen vil ikke bli med på «sneglekrig»

Artikkelen er over 6 år gammel

Drammen kommune mener de har tapt kampen mot de invaderende mordersneglene. Nå overlater de ansvaret til innbyggerne.

DRAMMEN: Cathrine Finsrud Stustad på Konnerud er bare én av mange i Drammensdistriktet som de siste årene har blitt innvadert av de små, slimete og altetende brunskogsneglene.

Som omtalt i Drammens Tidende i går kjemper hun en desperat kamp mot mordersneglene, og plukker i gjennomsnitt 4-500 snegler hver kveld. Hun mener det er på tide at Drammen kommune kommer på banen og engasjerer seg i saken.

– Jeg synes Drammen kommune bør ta ansvar. De kan for eksempel dele ut Nemaslug til hageeiere, hjelpe til å spre informasjon og gjøre en innsats for å bli kvitt sneglene på de arealene kommunen selv eier og disponerer. For hobbybrukere er sneglemiddel kostbart og det er ikke alle som tar seg råd til det. Iallefall ikke til å jobbe utover egne hagegrenser. Kommunen har ansvar for å rydde på sin eiendom, og jeg synts det er frekt å kaste ballen til hageeierne og forvente at vi rydder for dem, sier hun.

– Noen få kommuner gjør en god innsats, og de fortjener en medalje, men jeg skulle ønske at også vi kunne følge deres eksempel, sier Finsrud Stustad.

LES MER: Plukket 1.700 snegler på én kveld

– Har tapt kampen

Avdelingsleder i natur i Drammen kommune, Widar Tandberg, mener sneglekampen er tapt. Han sier kommunen ikke har tid eller ressurser til å delta i kampen mot mordersneglene.

– Jeg skulle gjerne hatt en hel hær til å gjøre denne jobben, men det har jeg ikke. Kommunen har ikke ressurser til å ta på seg denne jobben. Denne kampen er tapt, sier Tandberg som er utdannet biolog.

Dermed blir innbyggerne i Drammen nødt til å stå på egne ben og bekjempe mordersneglene på egenhånd.

– Dette er blitt et problem som har kommet ut av kontroll, en jobb som rett og slett er for vanskelig for kommunen å påta seg. Vi vil likevel oppfordre alle til å gå sammen om en felles dugnad. Det er viktig å gjøre en innsats i sin egen hage, sier Tandberg.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt sneglene

– Bare tull

Odd Smedsrud fra Re i Vestfold er en erfaren og kjent sneglebekjemper. Han har de to siste årene brukt mye tid på å finne ut hvordan brunskogsneglen kan bekjempes best.

Han mener Drammen kommune viser lite vilje til å sette seg inn i saken.

– Dette er bare tull. Det er viljen det står på, sier han.

Smedsrud har sammen med hjemkommunen Re engasjert seg stort i kampen mot sneglene. De har de tre siste årene gjennomført en rekke tiltak for å bekjempe de plagsomme brunskogsneglene.

Kommunen har blant annet delt ut penger til innbyggerne og velforeningene som har bidratt i sneglekampen, delt ut sneglemidler og hyret inn en egen «sneglekonsulent».

– Å vite at man har kommunen med på laget og at man ikke står alene, har stor symbolsk verdi for innbyggerne, mener Smedsrud.

LES MER: Slik tar Odd knekken på sneglene

– Kan gå på psyken løs

Ordfører i Re kommune, Thorvald Hillestad, er overrasket over at Drammen kommune ikke vil engasjere seg i sneglekampen.

– Snegleproblemet kan gå på psyken løs for alle og enhver. I Re kommune er vi nå inne i vår tredje sesong hvor vi prøver å gjøre en innsats sammen med innbyggerne, forteller Hillestad til Drammens Tidende.

Det første året forsøkte kommunen å motivere innbyggerne til å plukke snegler ved å belønne velforeningene med 200 kroner per kilo som ble plukket.

– Folk plukket mengder med snegler, flere hundre kilo. Dette kostet kommunen cirka 40.000 kroner, sier Hillestad.

– Var det verdt det?

– Ja, det var det, svarer ordføreren.

LES OGSÅ: – Ta dem med en gang du ser dem

Fornøyde innbyggere

Hillestad, som har vært ordfører i Re siden 2001, sier kommunens engasjement i snegle-saken har blitt tatt godt imot av de 9.000 innbyggerne som bor i kommunen.

– De synes det er ålreit at vi bryr oss og engasjerer oss. Det er jo det vi ønsker. Å være en medspiller og støtte oppunder dette, og å motivere innbyggerne til å prøve å bekjempe sneglene selv om det kan virke nytteløst, sier Hillestad.

Hva mener du? Bør landets kommuner engasjere seg i kampen mot brunskogsnegler? Si din mening i kommentarfeltet under.

Kommentarer til denne saken