NORGE: Aftenposten melder at Høyre, Frp og Sp er enige om at forbud mot tigging kan innføres lokalt gjennom kommunenes politivedtekter. Flertallet skal ha blitt sikret i forkant av et møte i Stortingets justiskomité tirsdag.


 

Regjeringen har fått med seg Senterpartiet på en hasteordning med kommunale tiggeforbud fra 1. juli. Det blir dermed opp til hver enkelt kommune å avgjøre om det skal bli forbudt å tigge på åpen gate nå, og allerede neste år kan det bli et nasjonalt forbud.

Fornøyd Drammensordfører

Drammensordfører Tore Opdal Hansen er fornøyd med tigge-avtalen, men ser enda mer fram til det nasjonale forbudet.

- Jeg syns dette er bra. Spesielt bra er det at vi får et nasjonalt forbud. Et lokalt forbud fører bare til at vi bare skyver utfordringen over til nabokommunene og forflytter problemet, sier Opdal Hansen til Drammens Tidende.

Men han tviler på om et lokalt tiggerforbud kan innføres før til høsten.

- Dersom det er tenkt å bygge et tiggerforbud inn i politivedtektene, må det inn til politidirektoratet for godkjenning. Jeg regner også med at det også må behandles i kommunestyret, noe som ikke er mulig før i slutten av september – da vi ikke har kommunestyremøte før den tid, sier ordføreren.

Ulla Nordgarden (V) har engasjert seg sterkt i tigge-problematikken og syns siste utvikling av saken er trist.

- Venstre har jo en grunnholdning om at mennesker må kunne strekke ut en hånd dersom de trenger det. Det å ville forby tigging fordi man syns det er ubehagelig, viser ikke medmenneskelighet.  Det er en lite human politikk, sier Nordgarden.
 

- Utfordrende

Politiet i Søndre Buskerud ønsker først og fremst et nasjonalt forbud. De mener lokale forbud kan skape problemer. Dette kommer tydelig fram i Søndre Buskerud politidistrikts høringsuttalelse om forslaget om tiggeforbud.

I våres uttalte politimester Johan Brekke til Drammens Tidende at han er bekymret for at lokale forbud bare vil flytte tiggerne rundt omkring i distriktet. I høringsuttalelsen skriver han følgende:

- Politimesteren i Søndre Buskerud politidistrikt mener derfor at dersom det innføres et forbud mot tigging, må dette gjøres på landsbasis. Bare innenfor ett og samme politidistrikt vil det kunne medføre uheldige forskjeller som kan bli utfordrende å håndtere.

Ordfører Tore Opdal Hansen og Høyre har tidligere tatt til orde for å innføre i et tiggerforbud i Drammen hvis lovverket endres.

Sosiale tiltak for tiggere

Senterpartiet har hele tiden ønsket seg et nasjonalt tiggeforbud. Frps partiprogram går inn for et nasjonalt tiggeforbud, og også Høyre ønsker i utgangspunktet nasjonale regler.

Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti er imidlertid imot å forby tigging.

Det nye trekløveret bestående av regjeringen og Sp er foruten kommunale tiggeforbud enige om å innføre målrettede sosiale tiltak for tiggere, samt å bruke EØS-midler på land i Øst-Europa hvor flest tiggere kommer fra, ifølge Aftenposten.

– Skammelig usosialt

Verken Venstre eller KrF legger fingrene imellom når de karakteriserer resultatet av den nye alliansen.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet lar seg bruke for å gi regjeringen flertall for et kommunalt forbud. Vi er sentrumskamerater, og jeg hadde trodd de ville legge seg på en annen linje, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Skammelig usosialt er dommen fra det andre av regjeringens støttepartier.

– Venstre har liten tro på quick fix-løsninger for å løse problemer med tigging og fattigdom. Man må bekjempe sosial nød og fattigdom, men det gjør vi ikke ved å forby tigging, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø, i en pressemelding.

Hun sier partiet frykter at en «uverdig og hard debatt» i kommunestyrene vil forverre situasjonen for romfolk, fattige og folk på gata.

Omstridt spørsmål

Spørsmålet om tiggeforbud er omstridt. En rekke høringsinstanser har motsatt seg et forbud, blant annet Advokatforeningen, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. Politidirektoratet og Oslo politidistrikt ønsket et nasjonalt forbud, mens regjeringens valgte løsning blant annet får støtte av statsadvokatene i Hordaland og Oslo.

Det nasjonale forbudet mot tigging i Norge ble opphevet i 2005.

(©NTB)