Kort og hilsener blir tatt vare på

Blomster, lys og kort vil bli liggende på torget så lenge det er behov for det.

Blomster, lys og kort vil bli liggende på torget så lenge det er behov for det. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Roser, lys og kort blir værende på torget så lenge folk ønsker det. Nå vurderes det også om kondolansekortene skal bli satt inn i byarkivet.

DEL

DRAMMEN: – Det kommer hele tiden folk som ønsker å legge ned blomster og tenne lys. Derfor vil vi fortsette å la alt stå, forteller Torfinn Frostad, informasjonsarbeider i Drammen kommune.

Del på Facebook

Tar vare på blomstene

Han påpeker at kommunen har egne folk som ser til blomstene.

– Vi har folk som passer på at det ser ordentlig ut der og som fjerner visne blader, forklarer han.

Frostad understreker at alle kortene vil bli tatt godt vare på og lagt ved kondolanseprotokollen, som kommunen la ut på mandag.

– En del ønsker fortsatt å se på kortene og blomstene, så vi finner det unaturlig å fjerne dem så tidlig, sier han.

Stort engasjement

Frostad forteller at flere hundre drammensere har skrevet sin hilsen i protokollen.

– Noen skriver kort og andre langt. Alt symboliserer sorg og støtte til de pårørende, forteller han.

Også i Nedre Eiker kommune ønsker mange å uttrykke sin medfølelse gjennom en skriftlig hilsen.

– De siste dagene har folk strømmet til for å vise at vi står sammen mot en så avskyelig handling. Folk er veldig engasjerte, forklarer ordfører Elly Therese Thorsen.

Hun forteller at protokollen opprinnelig skal ligge ute til i morgen, men vil bli liggende til 15. august, grunnet ferietid.

– Vi venter på retningslinjer fra Fylkesmannen i Oslo om hva vi skal gjøre med protokollen. På den måten kan kommunene samkjøre seg litt, sier hun.

Kort til byarkivet

Riksarkivaren ønsker å ta vare på skriftlige hilsener, minneord og kondolanser som folk har lagt ut ved kirker og minnesmerker etter terrorangrepene 22. juli, melder NTB.

– Det høres ut som en veldig fornuftig tankegang, sier Eva Lie hos Drammen byarkiv.

Hun forklarer videre at dette ennå ikke er diskutert i byarkivet, siden forslaget kom ut i dag, men understreker at hun vil undersøke om dette er noe de kan gjøre.

– Det høres ut som en fin og verdig måte å minnes denne tiden på, sier hun.

Viktig for fremtiden

– Det er av interesse for ettertiden både hvordan vanlige folk reagerer, og hvordan sentrale samfunnsaktører som har roller i slike sammenhenger, som politikere og kirken, uttaler seg etter en slik hendelse, skriver informasjonssjef Margaret S. Aarsæther for Riksarkivet.

– Det markerer også verdighet overfor de drepte, savnede og pårørende at de sørgendes uttrykk blir ivaretatt for ettertiden.

Riksarkivaren påpeker at materialet vil være interessant for forskere som vil studere reaksjonene på tragedien. Noen forskere har allerede vært i kontakt. Riksarkivaren åpner for at både Riksarkivet, de åtte statsarkivene og Samisk arkiv kan ta imot og bevare minneord og kondolanser. Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo vil prioritere å ta vare på de skriftlige minneordene ved Oslo Domkirke. Riksarkivaren ber landets kommuner om å gjøre sitt beste for å ta vare på minneordene plassert på offentlige steder og oppfordrer kommuner til å ta kontakt med nærmeste statsarkiv eller byarkiv.

LES ALT OM TERRORANGREPENE 22.07.2011 HER

Artikkeltags