- Krenker menneskerettigheter

- Dette er et veldig trist signal fra representanter fra Norges nest største parti, i en tid hvor Norge har brukt alle anledninger til å drive kampanje mot dødsstraff, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Dette er et veldig trist signal fra representanter fra Norges nest største parti, i en tid hvor Norge har brukt alle anledninger til å drive kampanje mot dødsstraff, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

NORGE: Etter at stortingsrepresentant og drammenser Ulf Erik Knudsen (Frp) i går gikk ut og frontet at han ønsker å innføre dødsstraff i Norge, har det haglet med motreaksjoner.

Selv om Knudsen ifølge VGs måling har støtte av hver fjerde nordmann, og halvparten av Frps egne velger, så får han så ørene flagrer av utenriksminister Jonas gahr Støre (Ap).

– Dette er et veldig trist signal fra representanter fra Norges nest største parti, i en tid hvor Norge har brukt alle anledninger til å drive kampanje mot dødsstraff. Frp-toppens syn representerer et Norge jeg ikke ønsker å bli assosiert med, sier Gahr Støre til Dagsavisen.

Utenriksministeren viser til at 18 land gjennomførte henrettelser i fjor.

- Nå vil Frp at Norge skal bli det 19. Det er et Norge jeg ikke vil bli assosiert med, sier Gahr Støre.

Nestleder Per Sandberg sier til Dagsavisen at det trolig er flere dødsstrafftilhengere i Frps stortingsgruppe. Utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerer kraftig.

– Det er et syn som krenker grunnleggende menneskerettigheter og vår forståelse av rettsstaten. Rettsstaten henretter ikke. Og det er ingen bevis for at dødsstraff virker. Da er vi over i kategorien hevn. Et moderne samfunn som vårt skal ikke ha det i sin rettspleie, advarer utenriksministeren.

Støre forteller at det gjorde inntrykk på ham da Rwanda avskaffet dødsstraff i 2007, noen år etter folkemordet på 1990-tallet.

– Deres konklusjon var at dødsstraff ikke er måten å håndtere den typen grusomme forbrytelser på. Så skal Norge anno 2010 innføre dødsstraff. Hvilket signal sender dette til resten av verden, spør han, og ber samtidig Frp-leder Siv Jensen avklare partiets offisielle syn på dødsstraff.

– Hvis vi er imot dødsstraff, så må vi være imot dødsstraff hele tida. Hvis vi er for europeiske konvensjoner, må vi være prinsipielle, understreker Jonas Gahr Støre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken