Krever 42 millioner

UENIGE: Ute er det sommer, men inne på tinghuset i Drammen krangler advokat Ola J. Strømsmoen (t.v.) og kommuneadvokat Mathys Truyen om snø og brøyting. FOTO: TORUN HAVNAAS

UENIGE: Ute er det sommer, men inne på tinghuset i Drammen krangler advokat Ola J. Strømsmoen (t.v.) og kommuneadvokat Mathys Truyen om snø og brøyting. FOTO: TORUN HAVNAAS Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

DRAMMEN: Isachsen la i fjor inn anbud på ca. 160 millioner i anbudskonkurranse for veivedlikehold på Strømsø og Bragernes, men tapte konkurransen. Kommunen valgte i stedet Aktiv Veidrift, som hadde det laveste anbudet på ca. 125 millioner.

LES OGSÅ: Budsjettblemme på syv mill.

Lav pris

Isachsen mener Aktiv Veidrifts anbud ikke oppfyller kravene, og burde vært avvist. De mener Lier-firmaet ikke oppfyller kravene til økonomisk og finansiell soliditet og setter spørsmålstegn ved om Aktiv Veidrift klarer jobben med så lav pris.
 
– Vi har gitt en pris vi mener vi må ha for å gjøre jobben. Vi lurer på om de klarer kravene med den prisen de har gitt, sier avdelingsleder og styreformann i Isachsen Entreprenør, Rune Isachsen.
 
I retten viste Isachsens advokat Ola J. Strømsmoen til at det kom flere hundre klager på brøytingen i vinter og at kommunen bøtela Aktiv Veidrift for mangelfull brøyting.

LES OGSÅ: Risikerer bot.

– Feilvurdert

Isachsen mener også at kommunen har feilbedømt deres tilbud. 

– Vi er trukket for forhold hvor kommunen bygger på feil faktum eller har foretatt urimelig eller skjønnsmessige vurderinger. Det er flere forhold som Isachsen er trukket for, men ikke Aktiv Veidrift, mener Strømsmoen. I retten kalte han saksbehandlingen feilaktig, dårlig og tilfeldig.
 
– Hvorfor tror dere at kommunen vurderer som de har gjort? 

– Jeg tror ikke de har vært grundige nok i vurderingen av Isachsens tilbud. Det er ingen tvil om at Aktiv Veidrift hadde lavere tilbud, og det kan ha smittet over på kvalitetsvurderingen, sier Strømsmoen.
 
– Vi konstaterer også at mange kontrakter tilfaller Aktiv Veidrift, sier administrerende direktør i Isachsen, Håvard Kjendseth.

Erstatningskrav

Isachsen mener at deres tilbud ville vunnet hvis de hadde blitt riktig bedømt, og krever derfor 42 millioner kroner i erstatning fra kommunen. Summen tilsvarer hva de ville tjent på de fem årene kontrakten gjelder. 

– Det er snittet vi har tjent på brøytekontrakter tidligere, sier Isachsen som har lagt til grunn tall fra perioden 2001 til 2008.

Avviser erstatning

Gårsdagen gikk med til Strømsmoens innledningsforedrag. Kommuneadvokat Mathys Truyen rakk derfor ikke å begynne på sitt innlegg, men han avviser overfor Drammens Tidende erstatningskravet.
 
– Vi er ikke enige med motparten. Vi mener vi har gjort en grundig og skikkelig evaluering av tilbudene. Jeg kan ikke se at det er noe grunnlag for erstatning, sier Truyen.

Rådmann Osmund Kaldheim vil ikke kommentere konsekvensene for kommunens økonomi hvis de skulle tape. 

– Jeg kan ikke kommentere en pågående rettssak, sier Kaldheim. 

Aktiv Veidrift ønsker heller ikke å kommentere rettssaken. 

Artikkeltags