Gå til sidens hovedinnhold

Krever bevis av politiet

Artikkelen er over 9 år gammel

Høyre-ordfører Tore Opal Hansen vil ikke gjøre noe med skjenketidene før politiet kan dokumentere at byen er mindre trygg enn før.

DRAMMEN: På tirsdag gikk ordenssjef Dag Ebbestad ved Drammen politistasjon hardt ut mot byens politikere.

Del på Facebook

Ordenssjefens budskap midt i valgkampen er at de liberale skjenketidene har bidratt til mer fyll, krangling, vold og bråk.

– Det har vært mye stupfyll og kranglete folk i Drammen denne sommeren. Helgene har ikke vært hyggelige, uttalte Ebbestad til Drammens Tidende i tirsdagens avis.

Han mener årets sommer har vært spesielt ille og at fylleproblemene oppstår i den siste skjenketiden fra klokken 02.00 til 03.00.

Etterlyser bevis

Da debatten om skjenketider raste i 2008 var det Høyre som til slutt avgjorde.
Høyre-ordfører Tore Opdal Hansen innrømmer at det fortsatt er delte meninger i partiet når det gjelder spørsmålet om når utestedene skal stenge. Han presiserer også at partiet selvsagt skal lytte til politiet.

Men etter det Drammens Tidende kjenner til skal det mye til før partiet endrer standpunkt i denne saken. Høyre hadde en svært grundig og opprivende runde da saken var oppe i 2008.

LES OGSÅ: Voldsnedgang etter skjenkekutt.

Opdal Hansen mener det er opp til politiet å komme med statistikk som viser at forholdene har endret seg siden sist.

– Hvis politiet sier at dette bærer galt av sted, at byen har blitt utrygg, og at disse påstandene er godt forankret, først da settes saken i et nytt lys, sier Opdal Hansen.

– Oppfatter du selv at byen er i ferd med å bli mindre trygg?

– Det er det ikke grunnlag for å si. Men hvis politiet er av en annen oppfatning, skal vi selvsagt sette oss ned og diskutere tiltak. Samtidig må vi balansere dette spørsmålet opp mot ønsket om å ha en pulserende by, sier han.

Tettere samarbeid

Debatten om skjenketider vekker som regel stor debatt. Både politikere, næringen og folk flest har meninger om dette.

Daglig leder ved Pavarotti Bar Erik Johan Holm mener at svaret på utfordringene ligger i et tettere samarbeid mellom politiet og utelivsbransjen.

– Å innskrenke skjenketidene for å redusere volden i taxikøen blir som å prøve å løse rushtidstrafikken med å innføre arbeidsdagens slutt klokken 14.00, kommenterer han på dt.no.

LES OGSÅ: Vil ikke ta skjenkedebatt.

– Kanskje nettopp svaret ligger her: Et tettere samarbeid mellom politiet og restaurantbransjen, og mer synlig politi, sier han og referer til at et slikt samarbeid i forbindelse med julebordsesongen i 2010 skal ha redusert antall anmeldte voldssaker med 73 prosent i forhold til året før.

LES MER: Mindre julebordsfyll i Drammen.

Enda mer liberalt

Det er Unge Høyre som i Drammen har presset hardest på moderpartiet for å verne om de liberale skjenketidene.

Nå går formann i Buskerud Unge Høyre enda lenger.

– Det er ikke skjenketidene som er årsaken til problemet, men at alle stenger samtidig. Politiet bør ikke buse ut med slike påstander før de vet mer om det, mener Christopher A. Wand, Unge Høyre-formann i Buskerud.

I en pressemelding foreslår ungdomspartiet to tiltak som de mener gir bedre svar på politiets bekymringer:

1. Liberalisere skjenketidene slik at hvert enkelt utested bestemmer åpningstid selv, inkludert døgnåpen skjenking.
2. Mer synlig politi.

Også Venstres ordførerkandidat Ulla Nordgarden henger seg på debatten.

– Det er faktisk ikke lov å skjenke fulle folk. Utestedene må ta sin del av ansvaret for bråket, skriver hun på sin Facebook-profil.

Ikke næringens skyld

Ordfører Opdal Hansen er ikke uten videre enig med Venstres Nordgarden i dette.

– Det er klart at utestedene spiller en rolle. De har også fått mye strengere krav på seg etter 2008. Men mange drikker offentlig uten at de går inn på utestedene fordi de ikke kommer inn. Det viser at bildet er nyansert. Vi kan ikke ensidig løfte ansvaret over på næringen, uttaler Opdal Hansen.

– Hvilke tiltak kan iverksettes uten å måtte kutte i skjenketidene?

– Vi har innført stadig strengere kontroller. Men noen ganger føler jeg at denne debatten baserer seg på at man forventer veldig store resultater ved å gjøre ulike ting mot skjenkestedene som grovt sett bare utgjør 20 prosent av alkoholomsetningen i Norge, uttaler ordføreren.

Frp: – Feil å la politiet legge premissene

Frps ordførerkandidat i Drammen Jon Helgheim er enig med ordfører Tore Opdal Hansen i at politiet må komme med bevis på at Drammen har blitt en mindre trygg by.

– Vi vil gjerne se de konkrete tallene som det stadig vekk vises til. Vi skal selvsagt lytte til politiet, men det blir feil å la dem legge premissene for debatten, sier Helgheim.

Han mener det ikke fins bevis på at tidligere stengning fører til mindre vold og bråk.

LES OGSÅ: Utesteder i Drammen klager på forskjellsbehandling av skjenketider.

Men i tirsdagens Drammens Tidende uttalte stasjonssjef i Kongsberg Glenn Rhoden at innføringen av tidligere stengning på utestedene i byen har ført til en halvering i antall voldssaker: Fra 80 til 90 til rundt 40 de siste årene.

– Av dette var 20 alvorlige voldssaker som har blitt redusert til ti. Og vi mener at skjenketidsskutten er mye av årsaken. I den siste timen gikk mange fra å være beruset til å bli overstadig beruset, uttalte Rhoden til Drammens Tidende på tirsdag.

Var med på nattpatrulje

Frps Helgheim har selv vært med politiet i Kongsberg på nattpatrulje og mener bildet er mer sammensatt enn som så.

– Jeg spurte politiet, og de var tydelige på at volden ikke var redusert kun som følge av en times kutt i skjenketidene, sier han.

Nå vil han gjerne være med politiet i Drammen på en lignende patrulje.

– Jeg har tenkt å ta kontakt med ordenssjef Dag Ebbestad for å få til det, sier Helgheim.

Politiet i Drammen jobber på forespørsel fra Drammens Tidende med å finne tall som viser omfanget av vold og bråk i Drammen sentrum i helgene.