Krever full åpenhet

Rådmannen ble kritisert for hemmelighold under formannskapsmøtet på tirsdag. Han brukte halvannen time på å svare på spørsmål før saken ble behandlet, og til slutt enstemmig vedtatt.

Rådmannen ble kritisert for hemmelighold under formannskapsmøtet på tirsdag. Han brukte halvannen time på å svare på spørsmål før saken ble behandlet, og til slutt enstemmig vedtatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Fylkesmannen pålegger Drammen kommune full åpenhet i Marienlyst-saken. Politikerne forlanger det samme.

DEL

DRAMMEN: Drammen kommune måtte tirsdag ettermidadg offentliggjøre prisen og verdivurderingene som er lagt til grunn for avtalen med Ticon om utviklingen av Marienlyst. Det bestemte Fylkesmannen etter at Drammens Tidende klaget på mangel på innsyn.

LES OGSÅ: – Tyder på at noen har snakket sammen

Da ordfører Tore Opdal Hansen  (H) frontet den omfattende planen for utvikling av Marienlyst-området for snart to uker siden, nektet nemlig kommunen å offentliggjøre alle dokumentene som hørte med.

De mente at prisen og verdivurderingene måtte holdes hemmelig for innbyggere og pressen.

Offentlig interesse

Drammens Tidende klaget avgjørelsen, og fikk medhold. Fylkesmannen har vurdert at hensynene som taler for innsyn veier tyngre enn behovet for å gjøre unntak.

LES OGSÅ: Bygger ny storhall på Marienlyst

De viser i avgjørelsen til en uttalelse fra Sivilombudsmannen hvor det bemerkes at det er generelt er offentlig interesse knyttet til opplysninger om avtaler kommunen inngår med private.

Der avtalene gjelder spørsmål av offentlig interesse må dessuten private næringsvirksomheter i «vid utstrekning tåle å havne i offentlighetens søkelys», heter det.

Velkommen etter

Ordføreren understreker at det er rådmannen som har holdt dokumentet hemmelig. Han ville selv i tirsdagens formannskap foreslå at dokumentene ble gjort tilgjengelige.

– Vi folkevalgte ønsker mest mulig offentlighet, forsikrer han og legger til at Fylkesmannen  kom ham i forkjøpet.

– Men du kunne sørget for at det ble offentliggjort tidligere?

– Nei, jeg hadde ikke fullmakt til det fikk jeg beskjed om, sier han.

LES OGSÅ: Nekter å offentliggjøre kjøpsavtalen for Marienlyst-området

Aps gruppeleder Masud Gharahkhani påpeker at samtlige partier unntatt Høyre har ønsket offentliggjøring for lenge siden.

– Jeg får bare ønske Høyre velkommen etter, sier han og mener prosessen ikke har vært åpen i det hele tatt.

Uproblematisk

Rådmann Osmund Kaldheim synes offentliggjøringen er uproblematisk, til tross for at kommunen ved minst to anledninger har nektet innsyn.

– Vi har lagt fram en sak som i all hovedsak er offentlig. Vi har gjort vår vurdering av dette spørsmålet knyttet til kjøpsavtalen, og respekterer at det nå er gjort en annen vurdering, sier han om Fylkesmannens avgjørelse.

Han innrømmer at Marienlyst-saken ville blitt bedre belyst om de hadde offentliggjort kjøpsavtalen med en gang.

LES OGSÅ: Friidretten: – Vi må ikke gjemmes bort

– Men vi vil også pådra oss ulemper i forhold til fremtidig kjøp og salg av eiendom. Det er vår vurdering, sier Kaldheim.

Salg til 160 mill?

I kjøpsavtalen som ble offentliggjort, kommer det frem at en mulig salgssum av tomten på Marienlyst er 160 millioner kroner.

Hva nøyaktig pris blir, er avhengig av hva området skal utvikles til.

To uavhengige næringsmeglere har kommet fram til en felles verdivurdering. De har utarbeidet forskjellige kvadratmeterpriser avhengig av om området brukes til boliger, plasskrevende varehandel, kjøpesenter, kontorplasser, og parkeringsplasser.

Man har da kommet fram til en kombinasjon av bruk som til sammen utgjør 160 millioner kroner. Nesten 96 millioner kroner av dem er beregnet på 25 mål med boliger. Det er boligsalget som skal finansiere bygging av ny multifunksjonshall.

Forslaget om å gå for en utviklingsavtale med Ticon Eiendom ble enstemmig vedtatt av formannskapet i Drammen i går. Saken skal endelig behandles i bystyret neste tirsdag.  
 

 

Artikkeltags