DRAMMEN: Bakgrunnen er at dt.no tirsdag fikk artikkelen om byutviklingsprosjektet Fjell 2020 «Nå er det Fjell sin tur» oversatt til tyrkisk og urdu (et språk mange pakistanere snakker).

Per Willy Amundsen, innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, kritiserte tirsdag på frp.no Drammens Tidende for at de publiserte artiklene på de to språkene.


– Det virker som Drammens Tidende ikke skjønner sitt samfunnsansvar som en viktig avis til informasjon og kritisk tenkning i Drammen, sier han.

Håper DT lærer

Videre hevder Amundsen at Drammens Tidende gjør integreringen i byen mye vanskeligere ved å publisere denne artikkelen på urdu og tyrkisk.

– Dette er nok misforstått snillisme. I realiteten bidrar de til at man kan leve i Drammen uten å kunne det norske språket, sier han videre.

Til Drammens Tidende sier Amundsen at han ikke vil bestemme over hva DT skal publisere, men at han håper at dette ikke vil skje igjen.


– Mitt råd er at avisa vil lære av dette.

Amundsen avviser også at det å oversette en artikkel til et annet språk kan hjelpe dem som holder på å lære seg norsk, men ikke har kommet opp på et høyt nok nivå til å forstå avisartikler.


– Man skal ikke legge til rette for det. I Norge snakker og skriver man norsk til hverandre.

– Har ikke tenkt

Drammens Tidendes redaktør Geir Arne Bore sier han har vanskelig for å ta Amundsens kritikk seriøst.

– Jeg har fulgt norsk politikk tett de siste 15 årene, men dette er kanskje det tynneste utspillet jeg noensinne har hørt. Vi publiserer 7–8.000 artikler på dt.no hvert år, og dette er én artikkel. Jeg opplever ofte partiet som seriøst, men her virker det som om Amundsen ikke har tenkt, men reagert på instinkt.

Bore sier at målet med oversettelsene av artikkelen var å nå de i bydelen Fjell fra Tyrkia og Pakistan som ikke kan lese norsk godt.

– Dette er første gang vi gjør det, og vi har ikke planer om å gjøre dette regelmessig. Dessuten snakker de fleste med tyrkisk og pakistansk bakgrunn i Drammen godt norsk, og mange av dem leser oss på nett og på papir.