Alle ut på banen, roper Dag-Frode Gulsrud, mens snøfiller og femteklassinger flyr om kapp på fotballbanen på Rødskog skole – mot dagens norsk time.

Eller er det kroppsøving?

Eget prosjekt

– Jeg startet opp dette prosjektet i fjor høst, fordi jeg hadde lyst å få mer fysisk aktivitet inn i teorifagene, forteller Gulsrud, som kombinerer fysisk aktivitet og realfag, de dagene elevene hans ikke har kroppsøving på timeplanen.

Slik sikrer læreren at elevene i hans klasse i alle fall får sine anbefalte 60 minutter om dagen, i tillegg reduserer han stillesitting, som for første gang ble nevnt som eget punkt, da Helsedirektoratet kom med nye anbefalinger.

Gulsrud, som har en etterutdanning i «Fysisk aktivitet i teorifag», ble inspirert av det som ble gjort på Oddevall og Sylling skole og tenkte: «Dette vil jeg gjøre også» – og satte mer eller mindre i gang på egen hånd med støtte fra en heiende rektor.

LES OGSÅ: Peker på foreldrene – gir dem ansvaret

Mer gøy!

– Fordi det er gøy! Da slipper jeg å sitte inne, for der er det kjedelig, og da klarer jeg ikke å konsentrere meg så lett, sier Alma Skeie Klausen (10), mens hun gjør seg klar til norsktimens første oppgave – ordstafett. 11 ord skal hentes og puttes i en pose, og så er det om å gjøre å velge ordene som er stavet riktig.

– Klar, ferdig, gå! roper Gulsrud og 28 par bein løper over matta mot nye norskferdigheter. Klar, ferdig, gå! sier han imidlertid til politikerne i Drammen også.

– Alle kan gjøre det – det er så enkelt. Man trenger ikke lange utredninger for å starte opp sånne prosjekt, sier han og inviterer dem på besøk.

LES OGSÅ: Masud Gharahkhani vil ha 60 minutter fysisk aktivitet i skolen hver dag

Kom på besøk!

Det er imidlertid flere lærere som ønsker politikere på besøk. En av dem er Bent Gommerud, som har jobbet som kroppsøvingslærer i 25 år på Eknes. Han reagerer på politikernes ansvarsfraskrivelse.

– Jeg er enig i at foreldrene også har et ansvar, men så er det slik at vi som har jobbet i feltet en stund, ser at terrenget ikke alltid stemmer med kartet, sier han, og forteller om en alarmerende utvikling, med stadig større forskjeller mellom elevene både med tanke på basisferdigheter og fysikk.

– De som er flinke, er jo blitt enda flinkere, men den store andelen som lå på middels før, har sklidd ned i bunn.
Gommerud mener skolen, som er den arenaen som treffer alle barn, må ta et samfunnsansvar når man ser at stadig flere barn pasifiseres og sliter.

– Vi har også elever som ikke har med seg niste, og som ikke spiser frokost. Skal vi som lærere bare la disse elevene gå for lut og kaldt vann? spør han retorisk og inviterer politikere på et besøk til skolevirkeligheten.

LES OGSÅ: Ronny Deila ønsker mer fysisk akvitetet i skolen

SE VIDEO: RONNY DEILA APPLAUDERER

 

LES OGSÅ: Hoppende glade barn viser vei