Legger skylden på Helse Sør-Øst

- Vi er svært kritiske til hvordan administrasjonen i Helse Sør-Øst har håndtert denne saken. Det har tatt urimelig lang tid, mener stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap).

- Vi er svært kritiske til hvordan administrasjonen i Helse Sør-Øst har håndtert denne saken. Det har tatt urimelig lang tid, mener stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap). Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Lise Christoffersen nekter å beklage Aps helomvending i sykehus-saken. Hun tar nå et kraftig oppgjør med Helse Sør-Øst.

DEL

DRAMMEN: - Vi er svært kritiske til hvordan administrasjonen i Helse Sør-Øst har håndtert denne saken. Det har tatt urimelig lang tid, og når vi stadig blir presentert for usikkerhetsmomenter både om tomten og økonomien, så vi oss nødt til å skjære gjennom, uttaler stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap).

Hun har vært en av de fremste forkjemperne for å bygge nytt sykehus på Gullaug.

LES OGSÅ: 

Ap gir opp Gullaug
Nå er Drammen førstevalget
Ulla Nævestad: - Sløsing med tid og ressurser
Tore O: - Kan bygges forferelig raskt

Peker på Drammen

I dag ble det klart at Buskerud Ap i samråd med helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har skrinlagt planene for nytt sykehus på Gullaug.

Buskerud Ap peker nå på sykehustomten i Drammen, og mener at man nå må komme raskt i gang med å bygge nytt sykehus i Buskerud.

- Jeg håper det nå lar seg gjennomføre å bygge i Drammen, og at de som har vært motstandere av sykehusprosjektet på Gullaug nå støtter opp om den videre prosessen, sier Christoffersen.

Lang tid?

- Hvorfor har det tatt så lang tid for Ap å komme til denne konklusjonen?

- For oss er ikke dette en lokaliseringssak, men en helsepolitisk sak. Vi har ventet på Helse Sør-Øst gjennomgang og forhandlingene om tomten. Når utredningene har kommet, så konkluderer ikke de med noe som helst, men viser at det er usikkerhet rundt rasfare og økonomi. Nå har vi fått forsikringer om at det er penger til nytt sykehus i Buskerud. Da må vi komme i gang med å bygge, sier Christoffersen.

Avviser prestisje

Ifølge Christoffersen har helse- og omsorgsministeren også gitt garanti for at det skal bygges både somatikk og psykiatrisk sykehus i Drammen, at prosessen skal gå fort og at et nytt sykehus i Drammen ikke vil gå ut over lokalsykehusene i Kongsberg og Ringerike.

Mens flere av Aps sentralt plasserte folk har pekt på den høye prestigen denne saken har hatt for partiet, avviser Christoffersen dette.

- Nei, overhodet ikke. Med all den usikkerheten som har vært, så er dette det eneste mulige. Hvis handlet om prestisje, så hadde det vi nå gjør vært vanskelig. Men dette handler om helsen til folk, sier hun.

- Vi er til å stole på

- Men da burde dere kanskje handlet tidligere?

- Vi ante ikke at det skulle ta så lang tid. Vi har hele tiden fått beskjed om at en løsning var nært forestående. Nå har vi fått vite at det ikke var så nært likevel. Da så vi oss nødt til å skrinlegge planene, sier Christoffersen, som nå tror på en mer samstemt prosess fremover.

- Vi er fortsatt garantisten for at det blir sykehus i Buskerud, sier hun.

- Hvorfor skal folk stole på dere nå?

- Vi har vært til å stole på hele veien. Vi har jobbet og stått på for Gullaug. Vår kritikk går på Helse Sør-Øst, derfor har vi nå fått statsrådsgaranti på at det skal gå fort å bygge nytt i Drammen, påpeker hun.

Beklager ikke noe

Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, er enig i at det har tatt lang tid å få en avklaring.

– Det skyldes at vi brukte lang tid på å bli enige med Orica om betingelser for å komme til for undersøkelser på tomta, sier hun.

– Deretter kom det nye krav til grunnforholdene fra Miljøverndepartementet. Vi valgte da å sette i gang flere undersøkelser av grunnen.

Den siste utsettelsen var det tomteeier Orica som tok initiativ til. Orica ba om en tre måneders utsettelse av forhandlingsstarten fordi Lier kommune ikke hadde ferdigbehandlet reguleringsplanen for Gullaug.

– Kunne dere gjennomført prosessen raskere?

– Hvis vi først skulle bygge nytt sykehus, ville vi gjøre en grundig jobb på forhånd. Men vi har hatt fullt trøkk fra første stund og vært obs på å holde tempoet oppe hele tiden, sier Mikkelsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken