Gå til sidens hovedinnhold

Listhaug var «saksbehandler» i Drammen kommune

Artikkelen er over 8 år gammel

Sylvi Listhaug har vært med på å utarbeide saker som skulle til politisk behandling i Drammen kommune.

DRAMMEN: Da Listhaug jobbet som rådgiver i konsulentselskapet First House, hadde hun Drammen kommune som kunde. Listhaug er nå landbruksminister for Frp i Solberg-regjeringen. Blant arbeidsoppgavene hun hadde i First House, var å komme med innspill til rådmannens saksframlegg til politikerne i Drammen.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, reagerer sterkt:

- Helt hårreisende

- Å få en profesjonell PR-rådgiver til å skrive et saksframlegg som skal vedtas i et politisk organ, er jo helt hårreisende, sier han.

Aps gruppeleder i Drammen, Masud Gharahkhani, er ikke overraskende enig med sin partifelle:

- Det er jo veldig spesielt å sende et kommunalt dokument til et lobbyfirma for forhåndsgodkjenning. Det er ganske alvorlig og forteller mye om hvordan ting har foregått i Drammen, sier han.

LES OGSÅ: - Listene eller Listhaug må ut

Kommunen tvunget til å frigi dokumenter

Drammen kommune hyret våren 2013 inn First House for å hjelpe seg med å påvirke Vestre Viken til å velge Drammen som vertskommune for nytt sykehus. Kommunen har forsøkt å holde detaljer om samarbeidet hemmelig, men har blitt tvunget til å offentliggjøre dokumenter.

I går påla Fylkesmannen i Buskerud kommunen å frigi to dokumenter etter at Drammens Tidende hadde klaget på hemmeligholdet.

Det er jo veldig spesielt å sende et kommunalt dokument til et lobbyfirma for forhåndsgodkjenning

Det ene dokumentet viser hvordan Sylvi Listhaug har kommet med innspill til et saksframlegg som skulle opp til politisk behandling i bystyre og formannskap. Våren 2013 skulle Drammen kommune gi en høringsuttalelse til Vestre Vikens utviklingsplan.

Planen var svært avgjørende for hvordan det fremtidige sykehustilbudet i Nedre Buskerud skulle bli.

LES OGSÅ: Må frigi hemmelig First House-plan

Ordrett gjengitt i saksframlegg

E-posten Listhaug har sendt til Drammen kommune viser at den daværende First House-rådgiveren kom med mange endringsforslag til rådmannens utkast. En del av forslagene finner man ordrett igjen i det endelige saksframlegget, som ble vedtatt av bystyret i mai.

Å få en profesjonell PR-rådgiver til å skrive et saksframlegg som skal vedtas i et politisk organ, er jo helt hårreisende

Sylvi Listhaug ønsker ifølge kommunikasjonsavdelingen i Landbruksdepartementet ikke å kommentere saken. Rådmann i Drammen, Osmund Kaldheim, har ikke besvart Drammens Tidendes anmodning om et intervju.

- Aldri hørt om noe lignende

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU er ifølge NRK overrasket over Listhaugs rolle i Drammen kommune.

– Dette er overraskende, jeg har aldri hørt om noe lignende før. Denne saken representerer noe helt nytt, sier han til NRK.no.

– Jeg synes saken fra Drammen viser en veldig spesiell, demokratisk prosess. Og rådmannen fremstår jo ikke akkurat som en person med en skarp og selvstendig penn, påpeker Todal Jenssen.

LES OGSÅ: - Listhaug burde sagt nei til å bli statsråd

Kommentarer til denne saken