DRAMMEN: – Enkelte ledere har hatt en lønnsøkning på opptil 200.000 kroner. Det utgjør en økning på 25 prosent, sier Harald Baardseth, foretakstillitsvalgt i Fellesorganisasjonen.

Leder i Busker Ap, Bjørn Tore Ødegården reagerer på lønnsøkningen, og mener det viser at det trengs mer politisk styring av sykehusene.

-Dersom opplysningene stemmer er det meget alvorlig for de ansvarlige, og et nytt eksempel på at det må tas grep for å få sterkere politisk styring av sykehusene, skriver Ødegården på Facebooksiden sin.


Del

Det er særlig i de tre øverste nivåene med staber at lønningene har økt, ifølge de tillitsvalgte. Etter at de fire sykehusene ble slått sammen til ett helseforetak, ble mange av lederstillingene utlyst på nytt.

– Noen ledere fikk større ansvar og det skal selvsagt kompenseres økonomisk. Men ikke i den størrelsesorden det her er snakk om, sier Bårdseth.

LES OGSÅ: Sykehuset fikk bot for å somle

Må kutte 220 millioner

Den forventede lønnsveksten i Vestre Viken var i fjor på 3,1 prosent.

At den faktiske veksten ble to prosentpoeng høyere, skyldes i stor grad ledernes lønnsfest, mener de tillitsvalgte.

Vestre Viken består av sykehusene i Drammen, Kongsberg, Bærum og Ringerike. Helseforetaket sliter med store underskudd og må kutte 220 millioner kroner i 2011.

LES OGSÅ: Parkeringskaos for pasientene

Fryser lederlønninger

Administrerende direktør i Vestre Viken, Nils Fr. Wisløff, har ikke sett tall som tyder på at analysen til de tillitsvalgte stemmer. Men han har fryst lederlønningene i helseforetaket.

– Noe av det første jeg gjorde da jeg begynte i fjor høst, var å fryse lønningene til direktørene.

De fikk ingen lønnsøkning i 2010, forteller Wisløff.

– Det var ikke fordi lønningene var spesielt høye sammenlignet med andre helseforetak. Men i forhold til lønnsnivået i kommunen, hvor jeg kom fra, hadde de høy lønn.

De 12 direktørene i Vestre Viken vil heller ikke i 2011 få noen lønnsøkning. I tillegg fryser Wisløff lønnen til de 43 avdelingssjefene ved sykehusene.

– Jeg synes vi må begynne å levere før vi øker lederlønningene. Ingen vil få en krone mer før vi har kontroll over økonomien, sier han.

Følg Drammens Tidende på Facebook: