Mange barn får en tøff jul

Leder for barnevernsvakten i Drammen, Gunn Figenschau mener alle kommuner bør ha et vakttilbud.

Leder for barnevernsvakten i Drammen, Gunn Figenschau mener alle kommuner bør ha et vakttilbud. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Barnevernsvakten i Drammen, som dekker sju kommuner, har så langt i år fått bekymringsmeldinger om 740 barn. 19 av disse er under ett år gamle.

DEL

DRAMMEN: Det er tallet mens selve julebordmåneden desember bare er fire dager gammel. Alle henvendelser til vakta skjer etter at det ordinære barnevernet har låst kontordøra og slukket lyset for dagen.

De ansatte ved barnevernsvakta er de som rykker ut når verden har gått i knas. Mørketallene er trolig enorme, men leder Gunn Figenschau mener folk er ganske flinke til å si ifra, men ofte kunne de meldt fra tidligere.

Rus og psykiatri

Bak de store tallene er det mange skjebner. Den desidert største gruppen er barn som opplever og er vitne til vold i familien. Men det kan også være en 15-åring som er overlatt til seg selv hjemme, og som er redd.

LES OGSÅ:  Mor ruset seg mens barnet (5) ventet

– Mange av sakene våre er relatert til vold, rus og psykiatri i familien. Eksakt hva vi gjør i hvert enkelt tilfelle varierer. Noe blir rapportert videre, men det er også mange saker der vi reiser ut og får bistand blant annet fra politiet, sier Figenschau.

Alle bør har vakt

Lederen for barnevernsvakten mener at alle kommuner bør ha et vakttilbud. All erfaring viser at akutte saker ofte skjer utenom ordinær kontortid. Mye i helgene, men også midt i uka.

LES OGSÅ: Fortalte at far holdt på å drepe mor

– Vi er bemannet fra klokken 17–01. Da dekker vi foruten Drammen, Nedre Eiker, Lier, Sande, Svelvik, Røyken og Hurum, sier Figenschau.

Øvre Eiker ønsker å få seg barnevernsvakt, men har ikke funnet en god løsning.

Generell bekymring

Av de 740 barna, er det 227 henvendelser som går på en generell bekymring for barnas situasjon. Det kan være naboer eller andre som mener ungene er for mye alene, at de er dårlig kledd, at de virker lei seg eller at de kanskje ikke får nok mat og tilsyn.

– Slike henvendelser blir alltid fulgt opp, men det er trolig ikke noe vi reiser ut på der og da. Det er mer når det dreier seg om akutte ting at vi rykker ut.

Det kan for eksempel være meldinger om rus, vold, krangling og barn som gråter eller er overlatt til seg selv. Og så ser vi jo alltid på alderen til barnet det gjelder, sier Figenschau.

Jula

Nå står jula for døra. Det betyr mange julebord og mye drikke. Figenschau sier at ferier og høytider forsterker problemene for mange som sliter med rusproblemer. Da øker konfliktnivået i mange familier og det kan gå ut over barna.

– Men vi har også topper andre perioder av året, men desember er en måned med utfordringer. Julen kan bli tøff for mange, sier hun.

Landsdekkende nummer

Hun oppfordrer folk til å si ifra. Det fins blant annet et landsdekkende gratis nummer man kan ringe

Alarmtelefon for barn og unge har nummer 11 61 11. Da blir man viderekoblet til nærmeste barnevernsvakt og bor man i en kommune uten et slikt tilbudt, ja så får man snakke med noen sentralt, sier Figenschau.

 

Følg Drammens Tidende på Facebook:

Artikkeltags