Nå er robotselene på plass i Drammen

Ana Maria Silva-Harper (t.v.) overleverte selen til Heidi Skansen, Hanne Christine Brastad, Eva Elisabeth Szuts og Grethe Kvarsnes.

Ana Maria Silva-Harper (t.v.) overleverte selen til Heidi Skansen, Hanne Christine Brastad, Eva Elisabeth Szuts og Grethe Kvarsnes. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I går flyttet denne selungen inn på Gulskogen bo- og servicesenter. Nå håper de ansatte at kosedyret vil skape magiske øyeblikk for demente.

DEL

DRAMMEN: Bystyrerepresentant Ana Maria Silver-Harper (H) overleverte den myke roboten til de ansatte på senteret i går. I løpet av høsten skal tretten selunger i robotform plasseres på sykehjem i Drammen. I tillegg skal bofellesskap for demente og aktivitetssenter for tilrettelagte tjenester få hver sin sel.

I Norge finnes det 34 robotseler totalt, så Drammen kommune satser tungt på velferdsteknologi. Den ser ut som en selunge, og den oppfører seg som en. Lager autentiske lyder, reagerer med gode lyder på berøring den liker, og den viser sin misnøye om den ikke liker det du gjør med den.

LES OGSÅ: Selefred for demente

Miljøtiltak

– Målinger som er gjort av demente som er i kontakt med selen, viser at stresshormonet går ned. Den skal også ha god effekt for demente som er urolige og utagerende, sier Hanne Christine Brastad, fagrådgiver ved Gulskogen bo- og servicesenter.

Forskning viser at robotselen har liknende effekt for mennesker som er i kontakt med den, som de som er i kontakt med levende dyr. Den eksklusive roboten er ment å være et miljøtiltak for de med demens.

– Beboerne kan for eksempel få kose med den og børste den. Det å klare å bruke en børste kan være en egenskap som er borte hos enkelte demente. Vi ønsker at alle som bor her skal få holde igang sine ressurser, og vi håper at selen skal kunne bidra til dette, sier Eva Elisabeth Szuts, leder ved senteret.

Det er ikke tilfeldig at roboten er forkledd som en selunge.

LES OGSÅ: Synes trivsel-seler er greit

Positive assosiasjoner

– Veldig få mennesker vil ha negative assosiasjoner til en selunge. Noen av de som er demente har hatt negative opplevelser med hunder og katter, og derfor er den utformet som en selunge, sier Szuts.

Alle ansatte skal gå på selkurs før den tas i bruk. Deretter skal beboerne kartlegges slik at man finner ut hvem man tror vil ha nytte og glede av å kose med selen.
Kontakt med den myke roboten skal ikke erstatte kontakt med mennesker, den skal være et tillegg.

– Effekten selen har på de som er i kontakt med den, skal dokumenteres. Og ansatte skal være sammen med beboere når selen er i bruk, sier Szuts.

LES OGSÅ: Så sel i Drammen

Artikkeltags