Gå til sidens hovedinnhold

Nachspielvoldtekter er utbredt

Artikkelen er over 9 år gammel

Flere menn ender opp som voldtektsmenn etter en hyggelig kveld på byen.

DRAMMEN: Kvinnene er unge. De er mellom 18 og 23 år. De er norske, halvparten er arbeidsledige og uten utdannelse. Mange har opplevd seksuelle overgrep tidligere.

Kvinner som utsettes for såkalte festvoldtekter er overstadig beruset og blir med ukjente menn hjem. Når de våkner opp lørdag eller søndag morgen husker de ikke hva som er skjedd eller hvordan de havnet hjemme hos gjerningspersonen.

Del på Facebook

Frykter mørketall

Det finnes ingen profil på kvinner som blir utsatt for voldtekt. Beskrivelsene over er karakteristikker som går igjen i Oslo politidistrikts rapport «Voldtekt i den globale byen». Den har tatt for seg alle anmeldte voldtekter i hovedstaden i fjor. Rapporten gir et bilde av hvem som blir utsatt for voldtekt og hvor overgrepene som oftest skjer.

Politiet i Oslo mottok 189 anmeldelser av voldtekt i fjor. De opplevde en økning i anmeldelser av såkalte festrelaterte voldtekter.

LES OGSÅ: Var totalt uinteressert i jentene

Totalt 33,3 prosent

I 66 prosent av de anmeldte voldtektene var de fornærmede beruset. 26 prosent var så beruset at de var i bevisstløs tilsand. Festrelaterte overgrep skjer mellom unge voksne personer i etterkant av festing, gjerne på et nachspiel i helgene. Gjerningsmannen er i snitt 29 år. De fleste er norske eller fra andre europeiske land.

Typisk for disse overgrepene er at det blir drukket betydelig mengder alkohol. Flere av kvinnene har fått blackout. Det sjekkes. Ofte er det snakk om en svært aktiv kvinne. Mennene blir beskrevet som «passiv», ventende og manipulerende. Voldtektene kan ifølge denne rapporten være knyttet til unge voksnes problemer med å sette grenser for egen seksualitet og respektere disse. For at kvinnene skal markere egen grensesetting og gjenvinne selvrespekten går hun til politiet og anmelder den ukjente mannen, ifølge rapporten.

– Vi regner med enorme mørketall. Det er unge jenter på fest som våkner og ikke aner hva som er skjedd. Det er mange som ikke klarer å anmelde, sier Hanne Kristin Rohde, politiinspektør ved vold og sedelighetsavdelingen ved Oslo politidistrikt.

LES OGSÅ: Dømt for baksetevoldtekt

Angrer på byturen

– Alkohol er som regel inne i bildet, sier Elisabeth Hagen.

Hun har vært bistandsadvokat i flere voldtektssaker. Nå bistår hun en 24 år gammel drammenskvinne. 24-åringen og en venninne ble med fire polske menn hjem på nachspiel natt til søndag 5. desember. To av mennene er tiltalt for i fellesskap å ha voldtatt den 24 år gamle kvinnen. Kvinnen fremsto som bevisstløs da politiet ble varslet og rykket ut til adressen 05.35 på natten.

– Jeg angrer på at jeg gikk ut den kvelden og ble med dem hjem. Jeg er sint på meg selv, men får ikke tatt det tilbake, sier 24-åringen.

Hun er alenemor. I desember i fjor hadde hun nettopp blitt singel etter et langvarig forhold. Venninnen hadde vært singel lenge. 24-åringen forteller at venninnen skal ha vært begeistret for en av mennene.

– Jeg var ikke ute etter seksuell kontakt den kvelden. Vi bruker ikke å være med ukjente på nachspiel, vi bruker ikke å ha med noen hjem heller, sier 24-åringen.

Den 24 år gamle kvinnen og venninnen hadde drukket øl, strawberry daiquiri, sprit og tyrker shots. På nachspielet ble det servert sprit blandet med brus.

LES OGSÅ: Flere anmeldelser av sex med barn

Alkohol er fellesnevner

– En fellesnevner for alle voldtekter som er begått i drammensområdet er alkohol, sier Raymond Thorsen, som leder gruppen mot seksualisert vold i drammenspolitiet.

Ifølge Thorsen har det vært en form for relasjon mellom offer og gjerningsmann i de fleste drammensvoldtektene. Han advarer jenter mot å gå alene hjem fra byen i fylla. Også i oslopolitiet ser de en sammenheng mellom voldtektene og inntak av alkohol.

– Alkoholen gjør sitt til at jentene blir mer utsatt, og den fører til at mennene blir mer utsatt for å bli voldtektsmenn dersom de reagerer med sinne eller aggresjon på alkoholen, sier Rohde.