Nei til tiggerovernatting i kapellet

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Rådmannen i Drammen vil ikke ha akuttovernatting i Strømsø kapell, men mener tiggere kan få sove hos Frelsesarmeen hvis det er kaldere enn minus ti.

DEL

DRAMMEN: Det går fram av et notat fra rådmannen til ordføreren i forbindelse med at Kirkens Bymisjon ønsker å etablere et akuttovernattingstilbud for ca. 20 tiggere i Strømsø kapell.

Drammen kirkelige fellesråd var positive til tiltaket, men ordfører Tore Opdal Hansen (H) ba om å få saken på politikernes bord. Fra administrasjonens side var det klart at en slik bruk av kapellet krever bruksendring.

LES OGSÅ: Vil ikke rushe tiggerforbud

Rådmannen er klar på at kapellet ikke er egnet for overnatting, og mener det vil kreve omfattende utbedringer.  I tillegg til de rent tekniske manglene kapellet har som overnattingssted, peker rådmannen på at overnatting over tid byr på problemer også reguleringsmessig. Naboer og andre trenger ikke å finne seg i at gravlunden brukes til annet enn det er regulert til, nemlig offentlig formål.

Lukt og støy

For naboer til gravlunden er det åpenbart lite påregnelig at kapellet skal kunne tas i bruk til overnatting med inn- og utferdsel morgen og kveld ved "inn- og utsjekking" fra overnattingen. Og siden det ikke er toalett i kapellet, vil de mobile toalettene som hører med i planene kunne gi luktsjenanse og støy, mener rådmannen. 

 Konklusjonen er klar: Kapellet er er ikke egnet til overnatting. Dessuten vil det kunne være til ulempe for naboer og besøkende på kirkegården.

LES OGSÅ: Vil ha generelt tiggerforbud nå

Gradestokken bestemmer

Rådmannen mener derimot kommunen bør stille seg positiv til Frelsesarmeens tilbud om overnatting for tiggere.  Lokalene tilfredsstiller nødvendige krav til sporadisk overnatting.

Men generell overnatting for tiggere er det ikke snakk om. Det må være ti minusgrader eller kaldere før Frelsesarmeen tilbyr tiggere en seng.

Sist vinter var det så mildt at det ikke var ingen tiggere som overnattet der. Vinteren 2012/2013 fikk Frelsesarmeen 35.000 kroner fra kommunen til dette "veldig kaldt"-tilbudet, mens regjeringen sist vinter bevilget 100.000 kroner fra "Tiltakspakke for utenlandske tilreisende".

Regjeringen har fjernet denne tiltakspakken i forslaget til neste års statsbudsjett.

Vil hindre tilstrømming

Rådmannen vil ikke ha noe permanent eller daglig overnattingstilbud for omreisende tiggere i Drammen. Det vil kunne øke tilstrømmingen av tiggere til byen, og skape uro blant tiggerne som oppholder seg her.

Rådmannen refererer til at Frelsesarmeen bekrefter at overnattingstilbud øker tilstrømmingen av tiggere.

Den første vinteren Frelsesarmeen hadde et slikt tilbud om seng og dusj uavhengig av hva gradestokken viste, kom det tiggere de ikke hadde sett før.

- Tafatt holdning

Daglig leder i Kirkens Bymisjon, Jon-Ivar Windstad, mener rådmannen viser en tafatt holdning ved å ikke komme opp med et bedre alternativ, siden kapellet blir vurdert som uaktuelt.

- Det holder ikke å skyve foran seg Frelsesarmeens overnattingstilbud, sier Windstad.

Bymisjonen jobber videre med andre alternativer for et akuttovernattingstilbud for tiggere i Drammen denne vinteren, selv om gradestokken viser mindre enn ti blå.

Hvilke andre alternativer det er snakk om, vil ikke Windstad si noe om foreløpig.

LES OGSÅ: Reagerer sterkt på tigger-utredning

Artikkeltags