DRAMMEN:  Saken om juleavslutningen på Øren skole som ble gjort om til vintermarkering, har gått landet rundt. Nå innrømmer skolens rektor at de burde ha droppet å nekte femteklassingene å bruke nisselue.

– Vi tar den kritikken som har kommet på alvor, sier rektor Tove Fredriksen.

I etterpåklokskapens ånd ser hun at det var dumt å nekte barna å bruke nisseluer.

– Vi ser at nisseluene ikke hadde spilt noen rolle. Selv om de sånt sett ikke hadde passet til innholdet burde barna ha fått lov til å gå med nisseluer, sier Fredriksen.

LES OGSÅ: - Trist dag for Øren skole
LES OGSÅ: Frykter for byens omdømme etter nisselue-saken

Norsk minoritet

Hun forklarer at nisseluenekten ble gjort for å skåne elever fra norske religiøse minoriteter som ikke feirer jul. Ifølge henne ble den ikke tatt av hensyn til muslimske elever slik det har dannet seg et inntrykk av.

- Beslutningen om å ha en nøytral juleavslutning uten nisseluer og andre tradisjonelle effekter og innslag ble tatt i beste mening.

- Hensikten var å kunne inkludere alle, og helt konkret i dette tilfellet også elever fra norske religiøse minoriteter. Siden dette dreier seg om barn ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på hvilke minoriteter dette dreier seg om, presiserer Fredriksen.

Rektoren føler nå at saken har gått langt ut over alle dimensjoner. Noe som også påvirker de ansatte.

- Alle på skolen er preget av situasjonen og av det negative fokuset saken har fått, sier Fredriksen som nå håper at alle kan legge saken bak seg.

Hun viser også til at det er flere juleavslutninger som skal gjennomføres de nærmeste dagene, og at det ikke er noen planer om å tone ned julen i disse.

LES OGSÅ: Akhtar Chaudhry (SV): - Skadelig for integreringen

- Trist

Tone Mette Pytte, FAU-leder ved Øren skolen, syntes det er trist at folk flest nå oppfatter Øren skolen som en skole hvor man ikke feirer jul.

– For det første er det kun snakk om ett klassetrinn, de andre trinnene omtrent konkurrerer om å ha flest nisseluer. For det andre tror jeg at hensynet i dette klassetrinnet var ment i beste hensikt, men at det bar litt feil av sted, sier Pytte.

– Noen har vært uheldig og tatt hensyn man kanskje ikke burde tatt, og det skal vi se nærmere på. Jeg tror ikke det blir noen tvil om hvordan vi skal feire jul på Øren skole etter dette, sier hun.

FAU-lederen syntes det også er trist at innsatsen klassestyrerne i femtetrinnet har gjort gjennom hele året nå forsvinner helt i et mer eller mindre gjennomtenkt hensyn.

LES OGSÅ: Isaksen: - Kommunikasjonssvikt

Leserstorm

Nisseluenekt-saken har opptatt mange. Bare på dt.no leste mer enn 107.000 personer sakene om juleavslutningen som ble endret til vintermarkering.

Det har heller ikke manglet på engasjement hos leserne. Over 750 har så langt kommentert sakene på dt.no. I tillegg kommer flere hundre kommentarer på sosiale medier som blant annet Facebook. I tillegg har en rekke riksdekkende medier kastet seg på saken.

LES OGSÅ: Human-Etisk forbund: - Overdreven varsomhet