Nødetatene slår alarm om trafikksituasjonen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ambulansene i Drammen sliter i trafikken: – I rushtiden kan vi bli stående bom fast, sier leder Tor Birger Jeppesen. De minuttene kan koste liv.

DEL

DRAMMEN: – Ved hjerneslag, hjerteinfarkt og eksempelvis sepsis, har vi veldig dårlig tid. Da kan det stå om minutter.

Stasjonsleder Tor Birger Jeppesen ved ambulansestasjonen i Drammen sukker. Temaet er trafikksituasjonen i Drammen. Overfylte veier. Stillestående kø. Og ikke minst smale gater som gjør det umulig å kjøre ut, når ambulansen skal forbi – og spesielt når den må forbi. Da kan minuttene ambulansen forsinkes, bli fatale.

LES OGSÅ: Kan bli mindre til vei

Risikerer liv og helse

Onsdag kveld arrangerer Drammens Tidende og NRK folkemøte om nettopp trafikkbildet i byen. Representanten for en av nødetatene i byen, har flere ting å melde:

– Folkene her er trent til å ivareta livsviktige funksjoner, og det gjør de med glans, skryter Jeppesen først.

– Men i verste fall kan trafikksituasjonen være en medvirkende årsak til at vi kaster bort tiden vi har til rådighet for pasientene.

Stasjonslederen får støtte fra ambulansearbeider Ole Kristian Barkve og Eirin Bryn.

– Ved hjerneslag dør 1.000.000 hjerneceller i minuttet. Da sier det seg selv at både rehabiliteringen blir lengre og pasienten kan få større men.

LES OGSÅ: Veinettet i Drammen kan bryte sammen

Nye veier er verst

Vi er fluer på veggen ved ambulansestasjonen i Drammen. Det er vaktskifte og ti ambulansearbeidere kaster seg ut i diskusjonen om veinettet i Drammen – det er tross alt deres hverdag og arbeidsplass.

– En ting er at de gamle veiene er for smale. Men de bygger nye veier som gjør det umulig for oss å komme forbi, sier Frode Kristiansen oppgitt.

Gjengen rundt bordet kan fortelle at i ettermiddagsrushet risikerer de å bli stående bom fast, både over Holmenbrua, i Konnerudgata og på Øvre Sund bru – for å nevne noen steder.

LES OGSÅ: Vurderer aksjoner

Blir ikke spurt til råds

Men splitter nye Kreftings gate er blant de verste. Kantsteinene på fortauet gjør det umulig for bilene som står i veien for ambulansen, å flytte seg. Ambulansearbeiderne forteller at det kan gå opptil ti minutter lengre tid med å få pasienten til sykehuset nettopp der, når trafikken er på sitt verste.

– Hadde de fjernet kantsteinen, lagt asfalt helt ut til veikanten i stedet og en stiplet linje som ved sykkelfelt, hadde problemet vært løst, mener Kristiansen.

Både han og de andre er oppgitt over at nødetatene ikke blir spurt til råds når nye veier bygges. For råd til veimyndighetene har de.

– Bredere veier, kollektivfelt som ambulansen kan kjøre i og avrundede kantsteiner slik at folk kan kjøre ut.

Jeppesen ønsker seg Buskerudbypakke 2.

LES OGSÅ: – Det blir bompenger uansett

Utfordrende for brannvesenet

Også brannvesenet synes trafikksituasjonen i Drammen er utfordrende.

Drammens Tidende fikk mandag denne uken være med brannmester Kåre Hoel og utrykningssjåfør Tom Løvli i ettermiddagsrushet i Drammen sentrum. Kilometer lange køer og trange gater er noen av utfordringene de to erfarne brannmennene må hanskes med underveis til ulykker, branner og andre livsviktige redningsoppdrag hver eneste dag.

– Det er veldig frustrerende, særlig når vi vet at det haster. Mange av bilistene er flinke og prøver å flytte seg, men ofte er det ikke plass nok på grunn av tett trafikk og høye fortauskanter, forteller Hoel.

LES OGSÅ: Veigrepene som hindrer kaos

– Må fram uansett hva

Han får støtte av Løvli som har jobbet som brannmann i snart 16 år, og som til daglig jobber som utrykningssjåfør i Drammensregionens brannvesen (DRBV).

– Det er svært utfordrende å kjøre utrykning i sentrum i rushtrafikk. Det er veldig trangt, og innimellom bare millimeter som skiller oss og bilene vi passerer. Får vi melding om brann og det er folk inne, blåser vi i om det går et speil eller to. Da må vi fort fram, uansett hva, sier Løvli.

– Heldigvis har vi en god statistikk, og er svært sjeldent involvert i ulykker, legger brannmester Hoel til.

LES OGSÅ: Vil heller ha bomring enn nabobom

Håper på snarlig løsning

Begge mener trafikksituasjonen i Drammen har blitt verre de siste årene.

– Om det er veiløsningene eller kjøremønstrene som er for dårlige, ønsker jeg ikke å spekulere i, men jeg håper det blir en løsning på trafikkproblematikken snart. Dette er utfordrende for oss, og forsinker utrykningstiden vår en del, sier Hoel.

Han forklarer at de ofte blir nødt til å benytte alternative veier på grunn av trafikkaos i morgen- og ettermiddagsrushet.

– Dette forsinker igjen utrykningstiden vår. Bjørnstjerne Bjørnsons gate og Kreftingsgate er de mest utfordrende veiene, sier Hoel.

Følg folkemøtet på Drammens biblioteket live her på dt.no fra klokken 18.

Artikkeltags