Opprettholder dagens skjenketider

Bystyret sa i går nei til kortere skjenketider i Drammen.

Bystyret sa i går nei til kortere skjenketider i Drammen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Dagens skjenketider i Drammen videreføres som før etter at bystyret behandlet rådmannens forslag om en times kortere skjenketid tirsdag.

DEL

DRAMMEN: Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre utgjorde flertallet som forkastet rådmannens forslag om en to-årig forsøksordning med en times kortere skjenke- og åpningstider i Drammen.Ap, Sv og KrF stemte for rådmannens forslag, Ap etter å ha lansert et alternativt forslag, en såkalt «one-way door policy,» som innebærer at utestedene ikke skal slippe inn nye personer mellom klokken 02.00 og 03.00.

- One-way door-løsningen har sin funksjon ved at man slipper bråkmakerne som går fra sted til sted den siste timen på natten og lager kvalme, ble det argumentert med under drøftingen i bystyret.

Dette forslaget fikk 17 av totalt 48 stemmer, og ble dermed også forkastet. Derfor valgte Ap å støtte rådmannens forslag.

LES OGSÅ: Foreslår redusert skjenketid i Drammen

Gir utelivsbransjen grønt lys

Utelivsbransjen har tidligere uttrykt stor skepsis til kortere skjenketider på grunn av tapt omsetning. Venstre velger i denne omgang å gi støtte til utelivsnæringen.

- Vi ønsker ikke å begrense menneskers frihet og går ikke inn for kortere åpningstider nå, sier Venstres Ulla Nordgarden, som mener at det heller bør rettes fokus på opplæringen blant utelivsansatte slik at de kan gjenkjenne misbruk når de ser det.

- Bør ikke ignorere statistikken

Sosialistisk venstreparti derimot ga sin fulle støtte til rådmannens forslag.

- Nå er det tid for handling basert på fakta. Når andre kommuner kan dokumentere nedgang i antall voldstilfeller ved kortere skjenketider bør tallene ikke ignoreres, sier Sadi Emeci (SV).

Emeci legger til at om gjennomføringen av forslaget ikke gir resultater, er det bare å gå tilbake til dagens skjenkeordning.

Svakheter i SIRUS-studie

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har presentert en studie fra 18 norske byer. Studien viser at én times økning i skjenketiden i gjennomsnitt fører til 17 prosent flere voldstilfeller nattestid i helgene.

Frps Ulf Erik Knudsen mener man bør ta rapporten med en klype salt.

- Det er altfor mange svakheter der. For det første er det for få kommuner med i undersøkelsen. Dessuten endres strafferegisteret i Norge seg stadig vekk. Rapporten tar heller ikke hensyn til lokale tiltak. Datagrunnlaget er rett og slett for dårlig, slår Knudsen fast.

Hadde rådmannens forslag gått igjennom ville det ifølge Lavrans Kierulf (Frp) kun forflytte voldsproblemet til de private hjem.

- Ingenting vil løse seg ved å stenge kranen tidligere. Resultatet vil være at folk drar på nachspiel i private hjem, og der har politiet enda mindre kontroll enn på utestedene i bykjernen, sier Kierulf og får støtte fra flertallet i bystyret.

Skjenketidene fortsetter dermed som før, med skjenkestopp klokken 03.00 og stengning av utestedene klokken 03.30.

LES OGSÅ: Politiet vil stoppe utelivsvold med skjenkekutt

Artikkeltags