DRAMMEN: Klokken tolv hver kveld legger Cathrine Finsrud Stustad ut på sin faste runde i nabolaget på Konnerud. Med hodelykt på hodet jakter hun på de små, slimete og irriterende mordersneglene som de siste årene har innvadert hager og parker i store deler av landet.

Finsrud Stustad har på bare to år gått fra å plukke to snegler om dagen til å plukke 4-500 snegler i gjennomsnitt hver kveld.

– Problemet har eskalert noe voldsomt. Vi vasser i snegler. Jeg bruker cirka en til to timer på å plukke snegler hver kveld, sier hun.

Finsrud Stustad, som nå blir omtalt som «snegledama» i gata, innrømmer at mye av fritiden hennes går med til snegleplukking.

– Den ene kvelden plukket jeg 1.700 snegler. Det er ille det. Jeg bruker mye av fritiden min på dette og leter også utenfor min egen tomt, men det er fordi jeg vil bli kvitt disse dyrene, sier hun.

LES OGSÅ: Slik tar Odd knekken på sneglene

– Finnes ingen løsning på problemet

Det som nå har blitt en del av hennes og mange andres hverdag, ser ut til å være et evigvarende problem. Ingen har så langt klart å utrydde den plagsomme sneglearten, og skal vi tro ekspertene blir vi nødt til å belage oss på å leve med de slimete skadedyrene en god stund til.

– Det finnes foreløpig ingen løsning på dette problemet, men det man kan og bør gjøre er å gjøre det mindre attraktivt for dem. Fjerne skjulesteder, hageavfall og tett vegetasjon. Ustelte utearealer med høyt og tett gress er yngleplasser for sneglene, sier Erling Fløistad, forsker ved Bioforsk.

– Man kan også prøve biologisk bekjemping, men det begynner å bli litt sent på året for dette nå. Det burde man ha gjort for tre-fire uker siden. Biologisk bekjemping er lettest om våren når sneglene er små, og har dårlig virkning mot voksne snegler, sier Fløistad.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt sneglene

– Ta et tak og rydd i nabolaget

Han oppfordrer landets befolkning til å gå sammen om en felles dugnad.

– Forskning viser at det hjelper å fjerne sneglenes skjulesteder i hager og naboareal. Naboer og større nabolag bør gå sammen om å rydde i hagene og fjerne hageavfall. Det er dette som har størst effekt på sneglene, sier Fløistad.

Det er Finsrud Stustad enig i.

– Jeg har brukt første del av sommeren på å kjøre vekk alt av kompost og søppel på eiendommen. Hageavfall er den verste kilden til dette problemet. Sneglene koser seg noe innmarri der det er ustelt, sier hun.

LES OGSÅ: – Ta dem med en gang du ser dem

Kan bli sneglesommer

Årets milde vinter er dårlig nytt og betyr at vi vil kunne få se mange snegler i løpet av sommerhalvåret, skal vi tro snegleekspert Fløistad.

– I fjor var det mindre snegler på grunn av den harde vinteren, men i år har vinteren vært perfekt for sneglenes overvintring. Om det blir mer snegler i år avhenger av hvor mange egg som ble lagt i fjor høst, sier han.

LES OGSÅ: Betaler 100.000 for å ta knekken på brunsneglene

Slik blir du kvitt dem

Finsrud Stustad og Fløistad har følgende råd til bekjempelse av snegler:

– Jeg foretrekker å bruke Nemaslug som jeg blander med mel, øl og olje. Dette plasserer jeg ut i bokser som jeg har boret hull i. Om en snegle spiser dette middelet, blir sneglen som spiser kadaveret syk og kommer til å dø. Middelet får ringvirkninger. Det blir nesten som kanibalisme, sier Finsrud Stustad.

Nemaslug er ikke farlig for mennesker, dyr, planter, frukt eller grønnsaker.

– Det beste er å rydde og fjerne skjulesteder, kompost og tett vegetasjon. Særlig ustelte arealer hvor det er høyt og tett gress. Unngå dumping av hageavfall, sier Fløistad.

Se flere tips og råd for sneglebekjempelse i faktaboksen til høyre.

LES OGSÅ: Sjekk hva folk flest bruker i sneglekampen