DRAMMEN: Det bekrefter ordenssjef for Drammen, Dag Ebbestad, ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Tiggerproblematikken har lenge vært en  «het potet» i lokalpolitikken i Drammen, og ordfører Tore Opdal Hansen(H) har vært en av de som har ønsket seg et forbud mot tigging.

LES OGSÅ: Har slått leir ved kirken

For halvannet år siden vedtok politikerne politivedtekter som åpnet for å registrere tiggere i Drammen, men Søndre Buskerud politidistrikt har valgt å ikke benytte seg av denne muligheten.

I ettertid har flere politidistrikt begynt å registrere tiggere, og det er disse erfaringene, samt det økende tilsiget av tiggere til Drammen, som ha gjort at politiet nå også vi starte med en registreringsordning i Drammen.

LES OGSÅ: Tiggere ville trenge seg inn

– Ja, vi har sett på utviklingen i det siste,  og vi ser nå behovet for å få en bedre oversikt over tiggermiljøene i byen. Det har kommet stadig flere tigger til Drammen, og vi ønsker å ha en bedre oversikt slik at vi også enklere kan forebygge eventuelle problemer knyttet til dette.

– Erfaringer fra en  slik registrering i Telemark viser også at nærmere halvparten av tiggerne hadde begått kriminelle handlinger, sier ordenssjef Dag Ebbestad til dt.no.

I det siste  har det også kommet mange meldinger om tiggere som er mer aggressive og som oppsøker private boliger for å tigge. I tillegg har en gruppe tiggere slått leir utenfor Bragernes Kirke den siste måneden.

LES OGSÅ: DT+-sak: Har kontroll på tiggerne

– Ja, vi har fått meldinger om at tiggere har oppsøkt private boliger, og når det gjelder tiggerne ved Bragernes kirke så har vi vært der flere ganger og vist dem bort på oppfordring fra Kirkevergen, sier Ebbestad.

Ordenssjefen understreker imidlertid at tigging fortsatt er lovlig på offentlig sted, men at de som ikke er registrert vil bli vist bort.

LES OGSÅ: Plaget av aggressive tiggere

– Det er et marked for alt, og ting vil sikkert også regulere seg litt selv. Men vi ønsker å  ha en oversikt over hva som skjer i sentrum, sier ordenssjefen som opplyser at man i første omgang vil oppsøke tiggermiljøene, i følge med tolk, for å opplyse om registreringsplikten.

– Vi vil opplyse om registreringsplikten, og så be dem oppsøke politiet for å registrere seg. Etter hvert regner jeg med at registreringsplikten blir så kjent i miljøet at vil slipper å reise rundt for å informere om dette, påpeker ordenssjefen overfor dt.no.

LES OGSÅ: Flere rumenere bortvist etter salg og aggressiv tigging