Gå til sidens hovedinnhold

Politiet vil rettlede Gevjon

Artikkelen er over 9 år gammel

Blir det opptaksprøver til Gevjon og Fraternitas neste år, vil politiet kreve mer fra ungdommene.

DRAMMEN: En 16 år gammel jente ligger i isolat på Drammen sykehus etter at hun deltok på opptaksprøvene til studentsamfunnet Gevjon forrige onsdag.

Foreningen hadde fått tillatelse fra kommunen og politiet til å holde deler av opptaksprøven på Bragernes torg og på Bikkjestykket.

– Det som skjedde var veldig uheldig. Vi i politiet skal være med på å skjerpe kravene til det ungdommene gjør ytterligere neste år. Når det er sagt, dette er en gymnastradisjon som har levd sitt liv uavhengig av hva politiet måtte mene om det, sier ordenssjef ved Drammen politistasjon, Dag Ebbestad.

LES OGSÅ: Jente (16) måtte spise rått dyrehjerte i opptaksprøve til elevforening

Ikke støtende for publikum

Ungdommene skal ha blitt tvunget til å spise blant annet rå fisk og rått dyrehjerte under opptaksprøvene.

Det er dette som ifølge den 16 år gamle jentas foreldre har ført til at hun nå ligger på sykehuset.

– Når det kommer fram at det har skjedd såpass mye uheldig tror jeg både vi og skolen må ha en tettere dialog neste år slik at dette kan foregå i tryggere former, sier Ebbestad.

Det har vært dialog mellom politiet og lederne for Gevjon.

– De har fått beskjed om at det de foretar seg under opptaksprøven må være innenfor norsk lov, og det skal ikke virke støtende overfor publikum. Det er ikke vår oppgave å gå inn i detaljer utover det, sier Ebbestad.

Han sier at dersom det medfører riktighet at elevene har slått hverandre på torget under opptaket, så er det i strid med tillatelsen som er gitt.

LES OGSÅ: Elever tilgriset friområde

Kommunen hører på politiet

Kommunen kan si nei til å leie ut torgscenen. Men det skal mye til.

– Når politiet har godkjent en søknad så sier vi stort sett ja til å leie ut arealer så lenge arealene er ledige, sier Gry Hege Eng, ansvarlig for torg og uterom i Drammen kommune.

Hun skal ta opp sist ukes hendelse med sjefen sin for å se hva de gjør videre.

– Når det kommer opp ting som dette i ettertid så må vi se nærmere på om dette er noe vi vil si nei til. Dette har vært arrangert i mange år, og det har gått smertefritt tidligere. Nå har det helt klart gått for langt, sier Eng.

Ved større arrangement ber kommunen om å få et program. I tilfeller som Gevjon-opptak bes det ikke om detaljerte opplysninger om hva som skal foregå.

Strengere regler kan være et alternativ for videreføring av slike arrangement på torget.

– Vi ønsker jo at gamle tradisjoner skal holdes i hevd, men det må muligens strengere regler til, et klarere budskap om hva som er greit og ikke, sier Eng.

LES OGSÅ: Dette er Fraternitas og Gevjon

Kommentarer til denne saken