Politiet vil stoppe utelivsvold med skjenkekutt

Denne grafen viser voldshendelsene hentet fra politiets egne logger i helgene i 2011. Tallene viser at det er en topp etter stengetid både natt til lørdag og søndag. Politiet tror en vil få en nedgang i voldssaker om skjenketidene innskrenkes med en time.

Denne grafen viser voldshendelsene hentet fra politiets egne logger i helgene i 2011. Tallene viser at det er en topp etter stengetid både natt til lørdag og søndag. Politiet tror en vil få en nedgang i voldssaker om skjenketidene innskrenkes med en time. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Jo fullere folk blir, jo større er sjansen for bråk. Og tradisjonen er jo at folk drikker til kranene stenger.

DEL

DRAMMEN: Det sier Dag Ebbestad, ordenssjef ved Drammen politistasjon.I går fortalte han om politiets opplevelse av hvordan utelivet påvirker volden i Drammen på et åpnet møte på Papirbredden arrangert av IOGT. Drammens politikere skal snart avgjøre om det skal bli kortere skjenketid i Drammen i en prøveperiode på to år.

Og politiet mener at Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har dokumentert at det er en sammenheng mellom hvor lenge det er åpent på utestedene og hvor mye vold som utspiller seg i Drammen sentrum.

LES OGSÅ: Kommunen foreslår redusert skjenketid i Drammen som forsøksprosjekt

Råd til å la være?

– I de byene som det har blitt forsket på, viser det seg at volden har gått ned med 17 prosent der skjenketidene er blitt innskrenket med en time, sier Ebbestad.

Politistasjonssjef Øyvind Aas påpekte akkurat det samme i en kronikk i Drammens Tidende på lørdag.

«Reduksjon av skjenketiden er et tiltak som har vært gjennomført med godt resultat i andre byer. Spørsmålet blir om Drammen har råd til å la vær å prøve.», skrev Aas.

– Men ved å stenge en time tidligere, vil en ikke bare skyve problematikken en time fremover i tid?

– Nei. Vi mener jo at det nettopp er det SIRUS undersøkelse viser ikke skjer. Volden har gått ned, svarer Ebbestad.

– Uten at vi skal bruke det for mye, så er det jo påfallende at natt til søndag var den stilleste natten for våre mannskaper på lang tid. Da skrudde vi klokken en time fram, og kranene ble stengt en time tidligere enn normalt.

LES OGSÅ: Jentene tar etter gutta

Mer fyllevold

Politiet har utarbeidet en oversikt over når voldshendelsene i Drammen sentrum, det vil si Bragernes, skjer. Og tallene viser at det er en kraftig topp i politiets logger mellom klokken 03.00 og 04.00. Og sammenlignet med tidligere år skjer det flere voldsepisoder i denne timen.

I 2007 var det natt til søndag, mellom 03.00 og 04.00 gjennomsnittlig snaut ti voldssaker. I 2011 var tallet vokst til snaut 30 i den aktuelle timen.

Og politiets tall viser at trenden fortsetter ut i 2012.

– Samtidig vet vi at Helsedirektoratet melder til oss at bare 30 prosent av de voldsskadene de behandler blir anmeldt, sier Ebbestad.

LES OGSÅ: Fyll og fanteri i helgen

Skjenker lenge

Regionkonsulent Trude Sletteberg i IOGT mener mange lokalpolitikere tror det er populistisk lurt å la utestedene skjenke til 03. Men flere nasjonale undersøkelser viser at flertallet i befolkningen (62%) mener at maksimaltiden for skjenking av alkohol bør være klokken 02.00 eller tidligere.

– Drammen begynner å komme i en særstilling ved å skjenke så lenge. Av landets 429 kommuner er det bare 45 som skjenker til kl. 03, sier Sletteberg.

Undersøkelsen Sletteberg viser til kan du lese mer om her.

Til stede på det åpne møtet i går kveld var også en del representanter fra Drammens utelivsbransje.

Deres syn er, naturlig nok, ikke helt sammenfallende med politiets og konsulentens.

LES OGSÅ: Grov vold hver helg

Reduksjon

– Et prosjekt før jul 2010, mellom drammenspolitiet og utelivsbransjen, der målet var ingen voldshendelser i julebordssesongen, ga en reduksjon i voldsepisoder på 73 prosent, sier daglig leder Erik Johan Holm ved Pavarotti Bar.

– Det viste at man kan lykkes dersom det gjøres en innsats. Men problemet er at politiet ikke har nok ressurser til å følge opp, sier Holm.

Mens politiet viser til klare tall fra forskning som tilsier at det blir mindre vold med kortere skjenketider, mener representantene fra utelivsbransjen at man uansett vil få en siste time for skjenking som blir problematisk.

LES OGSÅ: Vil bekjempe utelivsvold med hunder og kaffe

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken