DRAMMEN: - Det var jeg som fyrte av nødrakettene og det må jeg ta ansvar for. Om det var noe galt med rakettene eller om de ble skutt for lavt vet jeg ikke, jeg fulgte instruksjonene jeg fikk, sier politimester Christine Fossen ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Del på Facebook

Hun bekrefter at Spesialenheten for politisaker rutinemessig er varslet. Hun verken kan eller ønsker å kommentere saken ytterligere.

- Jeg er kjempelei meg

- Jeg er bare kjempe lei meg, sier Fossen som sier at politiet allerede har snakket med huseieren og beklaget det som skjedde.

- Etter det jeg forstår er det skader på taket der rakettene traff, men de skal ikke være store, sier hun. 

Fyrte av

Fossen ble heist opp i en kran utenfor Papirbredden under avslutningen av Ypsilon kantaten lørdag ettermiddag for å avfyre to nødraketter.

Foran tusenvis av mennesker suste rakettene over tretoppene i retning Hauges gate på Bragernes siden, mens kor og korps var midt i avslutningen av Drammenssangen. Minutter senere var det full uttrykning over bybrua.

- Det var to nødraketter, men det var ingen som gikk av. Han sa skyt den veien, så jeg gjorde det, sa Fossen til dt.no umiddelbart etter hendelsen.

Da Drammens Tidende forklarte henne at uttrykningen var en brann i et bolighus, ble hun tydelig opprørt. Hun mistenkte umiddelbart at at det var en av nødrakettene hun hadde avfyrt som hadde forårsaket brannen.

Nå er hun bare lei seg.

- Jeg skal ringe ordføreren og informere han og beklage det som har skjedd. Dette er veldig trist og leit og tar alt fokus fra et veldig flott arrangement, sier Fossen som hadde hele familien tilstede på arrangement.

Hull i taket

Brannvesenet fikk melding om brannen kl. 16.35 etter at de fikk inn en rekke meldinger fra vitner på stedet. En mann observerte et stort hull i taket med røyk sivende ut.

Operasjonsleder Tor Stein Hagen ved Søndre Buskerud politidistrikt sa kort tid etter at vitner fortalte at det sannsynligvis kom noe flygende i retning fra stedet hvor Fossen skjøt opp nødraketter.

Både mannskaper fra brannvesenet, politi og ambulanse kom raskt til boligen som ligger rett nedenfor oppkjøringen til Drammen sykehus. Brannvesenet fikk raskt kontroll på brannen, og ble slukket kl. 17.40.

Flere personer var til stede i huset da brannen startet, men i følge politiet kom alle seg helskinnet ut.

Politiet: - Stor sannsynlighet at dette er årsaken til brannen

I en logg fra Søndre Buskerud politidistrikt klokken 1635 lørdag ettermiddag heter det:

I forbindelse med åpningen av 200 års Byjubileumet for Drammen By, var politimester Fossen engasjert av organisasjonen, Byen Vår Drammen, til å åpne jubileet ved bruk av en nødbluss. Denne ble avfyrt på Strømsøsiden av byen og ifølge vitner så ble det sett en slags glødende rakett som hadde retning mot motsatt side av elven. Like etter innløp en rekke meldinger om brann i hustak. Politimesteren har sagt at det er stor sannsynlighet for at det er dette som er årsaken til brannen.

Per Øyvind Mørk i Byen Vår Drammen avviser at de har hatt noe med engasjementet av Fossen å gjøre.

– Her er politiet misinformert, sier han.

Brannen er nå slukket, og det er store brannskader i tak og kaldtloft. I tillegg noe vannskader i 2. et.. Beboerne vil bli hjulpet med midlertidig husvære av kommunen.

(Saken fortsetter under bilde)

FOTO: TORE SANDBERG

Nødbluss

Nødbluss eller nødrakett er en lysrakett som skal brukes for å påkalle hjelp i en akutt nødsituasjon opplyses det på wikipedia. Nødraketter bruks ofte på havet, der kan de også brukes når det ikke er en nødsituasjon. Misbruk av nødbluss når det ikke er akutt nød er straffbart.

Straffeloven § 349: "Med bøter eller med fengsel inntil 3 måneder straffes den som ved ugrunnet rop om hjelp, misbruk av nødsignal eller liknende forsettlig eller uaktsomt volder skrekk blant et større antall mennesker, sammenstimling eller utrykning av politi, brannvesen, ambulanse, lege eller den væpnete makt, eller som medvirker hertil".

En EU-godkjent nødrakett har en rekkevidde på 300 meter og den skal lyse rødt i ca. 40 sekunder. Nødbluss har ofte rød farge og er ofte utstyrt med fallskjerm, slik at de blir hengende på himmelen en stund før de slokner. Det ble ikke utløst fallskjerm i dette tilfelle.