DRAMMEN: Mandag kveld gikk Francis Paul Coron og kameraten til Strømsø Sportspub i Drammen for å ta seg en halvliter øl. Da de stilte  seg i baren for å bestille, ble de nektet servering.Begrunnelsen de fikk, var at puben ikke serverer afrikanere.

– Det er ren diskriminering, og minner meg om det som skjedde i Sør-Afrika. Jeg ble sjokkert. Jeg har bodd 30 år i Norge og ikke opplevd noe slikt før, forteller Coron.

LES OGSÅ: Flomtopp først i midten av neste uke

Pubeier ble skadet i slagsmål

Når Drammens Tidende tar kontakt med daglig leder, Shanmugavel Shanmugalingam, ved Strømsø Sportspub, bekrefter han at puben foreløpig nekter personer med afrikansk bakgrunn adgang til puben.

Vi vet at vold på byen som regel henger sammen med alkohol, ikke med etnisitet. Kari Helene Partapuoli (leder i Antirasistisk Senter)

Årsaken skal være en hendelse på kvelden lørdag 4. mai. To gjenger skal ha begynt å krangle ved biljardbordet. Biljardkøer og biljardkuler ble brukt som våpen i slagsmålet mellom et titall personer.

Før politiet kom til stedet skal innehaveren og en dørvakt ha grepet inn i krangelen. Dette endte med at innehaveren ble skadd og sendt til sykehus.

LES MER: Slo i sinne - dørvakt til legevakt

Gjeng med afrikanske bakgrunn

Denne saken etterforskes fortsatt av politiet i Drammen, men ingen er så langt pågrepet. Det er fortsatt uklart hva som utløste krangelen.

Den ene gruppen som var involvert i bråket blir beskrevet som menn med afrikansk bakgrunn. Shanmugalingam forteller til Drammens Tidende at så lenge betjeningen på puben ikke vet hvem som står bak bråket, har stedet besluttet å ikke servere gjester med afrikansk bakgrunn.

Betjeningen i baren har fått beskjed om å formidle dette på en fin måte til sine afrikanske gjester.

Når Drammens Tidende kontakter Shanmugalingam for å få bekreftet utsagnene hans, modererer han seg, og sier at det blir gjort en vurdering i forhold til hver gjest med afrikansk bakgrunn. Han kan ikke gi en begrunnelse på hvorfor Coron og to andre afrikanske menn ble nektet servering mandag.

Flere skal ha blitt nektet servering

Coron og kameraten forlot puben mandag kveld, da de ble nektet servering. I stedet gikk de til et annet sted. Der møtte de en annen mann med afrikansk bakgrunn, som også hadde blitt nektet servering på Strømsø Sportspub.

– De sa at de ikke kunne servere meg fordi jeg er afrikaner. Det synes jeg er veldig dårlig, sier denne mannen til Drammens Tidende.

– De sa at ingen afrikanske fikk drikke der. Dette er ikke normalt i 2013. Jeg har ikke opplevd noe lignende noen steder, sier mannen som var med Coron.

– Du kan ikke nekte en menneskegruppe å komme inn, det finnes det lover mot, sier Coron.

– Må være ulovlig

De som gikk berserk på puben, må eieren gjerne utestenge. Men å straffe en hel gruppe, er feil. Det mener leder i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli.

– Slik du beskriver denne saken for meg, er dette en tydelig og grov diskriminering, sier hun til Drammens Tidende.

Jeg ble sjokkert. Jeg har bodd 30 år i Norge og ikke opplevd noe slikt før. Francis Paul Colon

Partapuoli stiller seg undrende til om ølnekten for afrikanere i det hele tatt vil ha noen positiv effekt.

– Jeg kan ikke se at det vil hindre nye episoder. Vi vet at vold på byen som regel henger sammen med alkohol, ikke med etnisitet. Og dette tiltaket gjør ingenting med den utfordringen.

– Dette må være ulovlig. Jeg kan ikke skjønne annet, sier Partapuoli.

Utsiling av kunder i Oslo

Antirasistisk senter har ved flere anledninger dokumentert at utesteder konsekvent diskriminerer kunder på grunn av etnisitet.

Senest for to år siden, påviste organisasjonen at flere utesteder «silte» kundene i døren.

– Vi så at dette skjedde mest på vestkanten og i sentrum av Oslo, mens det så å si var fraværende øst i byen, sier Partapuoli.

Hun forteller videre at det først og fremst var unge innvandrermenn som ble nektet adgang.

– Slikt skaper mistrivsel. Man går jo ut på byen for å kose seg, ikke for å bli avvist, sier Partapuoli.

Mindre diskrimering enn før

Likevel har hun en oppfatning av at det er mindre etnisk diskriminering nå enn før.

– Jeg tror ting har bedret seg, men vi kan ikke utelukke noe. Utestedene står nemlig fritt til å diskriminere på ulike områder, noe blant annet funksjonshemmede ofte opplever.

– Og det føres lite kontroll med stedene. For eksempel har det ikke skjedd at noen har mistet bevillingen på grunn av diskriminering, sier Partapuoli.

LES FLERE SAKER PÅ DT.NO:
Flere fikk førerkortet beslaglagt
Kjørte biltransport i morfinrus
To F16 over Drammenselva