Rå dyrehjerter og ungdommens råskap

En del av de kontroversielle opptaksprøvene til søsterskapet Gevjon ved Drammen videregående foregikk på torgscenen på Bragernes Torg forrige uke.

En del av de kontroversielle opptaksprøvene til søsterskapet Gevjon ved Drammen videregående foregikk på torgscenen på Bragernes Torg forrige uke. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Saken om de brutale opptaksritualene ved søsterskapet Gevjon og brorskapet Fraternitas ved Drammen videregående skapte mediestorm etter at to av elevene som deltok ble alvorlig syke og havnet på sykehus.

DEL

DRAMMEN: Det var mandag morgen at Drammens Tidende kunne fortelle historien om den 16 år gamle jenta fra Drammen som hadde blitt alvorlig syk etter å ha spist av et rått dyrehjerte under de kontroversielle opptaksprøvene til søsterskapet Gevjon ved Drammen Videregående skole forrige uke.Saken vakte raskt nasjonal interesse, og mens en sjokkert skoleledelse fraskrev seg ansvaret for hva som skjer utenfor skoletiden, la lederne bak Gevjon seg flate for det som hadde skjedd. Også lederen for Fraternitas beklager på vegne av elevforeningen. Flere av skolens øvrige elever tok sterk avstand fra de omstridte opptaksprøvene, som innebærer en rekke makabre, kvalmende og voldelige ritualer, og som har vært tradisjon ved skolen i over 100 år.

Varsler tiltak

Politiet forteller at de hadde forhåndsgodkjent arrangementet på Bragernes Torg, men at de ikke ville tillatt det dersom de visste hvordan det kom til å gå for seg. Nå varsler de innskjerping av kravene før neste års opptaksprøver, mens skoleledelsen tirsdag varsler at de vil samarbeide med politiet om å ta ansvar for å unngå like ville tilstander neste år. Også skolepolitiker Elisabeth Skogrand (H) engasjerte seg og vil hindre at noe tilsvarende skjer igjen.

En facebookside med navnet «Legg ned Gevjon» fikk raskt stor oppslutning mandag, og tar til orde for å få slutt på de omstridte opptaksritualene som av psykologer blir forklart med et sterkt ønske for usikre ungdommer om å være del av en populær gruppe.

På sykehuset

De to førsteklassingene som ligger i isolat på Drammen Sykehus møtte Drammens Tidende mandag kveld og fortalte om hvordan de hadde det og hva de hadde spist. På menyen stod foruten dyrehjertet de begge hadde spist av, sauetarmer, hundemat, rå fisk og kylling. Nå er lysten på kjøtt forsvinnet for godt, og erstattet med behov for langvarig medisinering.

Politimester Christine Fossen, høyskolerektor Kristin Ørmen Johnsen og kommunaldirektør Kari Høyer, er alle kvinnelige toppledere i Drammen og tidligere medlemmer av Gevjon. De forteller om flaue opptaksprøver, men kjenner seg ikke igjen i dagens sjokkerende ritualer, som de tar sterk avstand fra.

LES OGSÅ: Jubilerte med bløtkake - ikke blødende hjerte

Skolen kaller ritualene de gikk igjennom for livsfarlige, en oppfatning som deles av legene ved Drammen sykehus. Tirsdag kveld blir det hele tema på et foreldremøte på skolen.

Les innspill fra tidligere Gevjon-medlem og kulturjournalist Katrine Strøm: «Tøff på Avstand»


SE GAMLE ARKIVBILDER FRA FRATERNITAS-OPPTAK

Drammens Tidende følger saken

Artikkeltags