DRAMMEN: «Forsvar abortloven - Nei til reservasjonsrett». Motstanden var tydelig. Nest fremst i 8. mars-toget var banneret mot den foreslåtte reservasjonsmuligheten.

Like etter kl. 15.30 begynte trommene å slå. De flere hundre fremmøtte marsjerte fra Torgeir Vraas plass, over bybrua og Bragernes Torg og stanset ved rådhuset. Inne i rådhusentreen ble statuen av Betzy Kjeldsberg kranset.

Se bildegalleri fra toget her. 

Med for første gang

Noen gikk i toget for aller første gang. En av dem er 17 år gamle Tonje Grønvold fra Drammen. Sammen med venninnene Regine Løche (17) og Eva Stenseng (17) ville hun vise sin motstand mot den foreslåtte reservasjonsretten.

- Nei til reservasjonsrett. Det er egentlig derfor jeg er her. Jeg har aldri gått i tog før, men alle bestemmer over sin egen kropp og leger har ingenting med dine valg å gjøre, sier Grønvold til dt.no.

- Over hele landet er det stort oppmøte i dag. Er det på grunn av kvinnedagen generelt, eller er det kampen mot reservasjonsrett som har mobilisert?

- Det er vel gjerne reservasjonsretten. I og med at det er flere nå enn det pleier å være. Det er i alle fall sånn med de jeg har snakket med. Det er en bra dag det er viktig å markere uansett, men det er første gang jeg går, nettopp på grunn av dette med reservasjonsretten, sier Eva Stenseng.

LES OGSÅ: Høie glad for abort-engasjement

Kjempet gjennom abortloven

Regjeringen, med helseminister Bent Høie i spissen har møtt massiv motstand på kvinnedagen. I Oslo samlet 10.000 seg på Youngstorget. Det er ti ganger så mange som i fjor.

I 2012 gikk 70 i 8. mars tog i Drammen. I år var oppmøte langt større.

En av de som gikk i dag var Eldbjørg Johansen (70). På 1970-tallet var hun med på å kjempe for de lovene man har hatt siden.

- Det er reservasjonsretten som har gjort at jeg har kommet meg opp fra sofaen. Jeg var med å kjempe gjennom abortloven tidligere, jeg er jo såpass gråhåret. Men jeg er glad for at det er så mange unge som skjønner hva vi andre har stått på barrikadene for. Tapet for dem kan bli veldig stort hvis de ikke er med på det, sier Johansen.

LES OGSÅ: Betzy og Barbies arv (DT+)