DRAMMEN: Det er åtte grader. Klokken er halv ni på kvelden. Rundt 15 rumenske tiggere har samlet seg i Byparken for å spise. De lager mat i en bålpanne. Pakker seg inn i sjal og gamle jakker. Varmer seg på dagens middag, som er suppe.

Slik er kvelden ofte for Leonary Caldararu og Felicia Burcin.

– Det blir bare kaldere. Jeg skulle ønske det var et overnattingstilbud for oss, som vi kunne betale for, sier Felicia.

LES OGSÅ: Vanskeligere for de norske tiggerne å tjene penger (DT+)

Vil betale 20 kroner

Tiggerne er kalde, de forteller at de blir syke av kulda.

– Vi har ikke mange penger, men vi skulle gjerne betalt for et sted å sove. Om kommunen kunne tilbudt oss sted å overnatte, for eksempel i kirken, betaler jeg gjerne 15–20 kroner natta. Noe mere klarer jeg ikke, sier hun.

Hun har vært i Drammen i to måneder. Hjemme i Romania venter hennes to barn på 15 og 9 år. Hun er i Drammen for å tigge penger slik at barna hennes kan gå på skole.

– Det er veldig dyrt å ha barna på skole. I Romania får vi ikke hjelp til noe. Vi sigøynere får ikke jobbe eller penger. Hele landet er korrupt, sier hun trist.

Felicia sier at hun ikke vil sove ute, hun vil ikke bo på en møkkete gate. Likevel må hun. For barna sin skyld.

Felicia sier at en norsk femtilapp vil hjelpe til mat i hjemlandet i en uke. Minst.

– Og av de femti kronene betaler jeg gjerne for å overnatte et sted, slik at jeg slipper å være møkkete og kald, sier hun.

Hun regner med å være i noen uker til, fram til det blir altfor kaldt. Foreløpig pakker de på seg ekstra mye klær.

LES OGSÅ: Tiggere etterlyser dusj og do

– Kan ikke skille på mennesker

Men å få et overnattingssted er ikke lett. Ordfører Tore Opdahl Hansen (H) sier at de ikke kommer til å etablere et overnattingssted for de rumenske tiggerne.

– Vi kan ikke gi denne gruppen et veldig billig overnattingssted, det vil være å diskriminere andre. Vi kan ikke skille på mennesker på den måten, sier Hansen.

Han påpeker at Norge er et dyrt land å både bo og leve , og at dem som oppholder seg her på turistvisum må sørge for seg selv. 

– Det beste er å hjelpe dem der de bor. Foreløpig har det ikke vært noe tema å finne et overnattingstilbud. Frelsesarmeen har et spesielt tilbud på veldig kalde dager, sier ordføreren.

LES OGSÅ: – I sommer blir det kaos

Alle kommentarene i denne saken må forhåndsgodkjennes. Det kan derfor ta noe tid før du ser kommentaren.