Rundt 300 sang på Bragernes torg

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det var et hav av paraplyer på torget da «Barn av regnbuen» ble sunget torsdag klokken 12.00.

DEL

DRAMMEN: Under paraplyene strømmet tonene fra Lillebjørn Nilsens «Barn av regnbuen». Noen holdt roser i hendene. De fleste sto sammen med noen.

Rundt 300 personer hadde tatt turen for å ta sangen tilbake etter at Anders Behring Breivik i retten brukte «Barn av regnbuen» som eksempel på hvordan norske barn skal ha blitt hjernevasket med marxistisk tankegang

– Jeg ble så engasjert av dem som dro i gang i Oslo, men vet samtidig at det kan være ork for folk å dra så langt. Derfor dro vi i gang et støttearrangement her i Drammen også, sa Tove Norvoll til Drammens Tidende tidligere denne uken.

Siterte kjærlighetssitat

Det var barn fra Fjell skole som åpnet arrangementet med en kort appell. Barna har foreldre med bakgrunn fra Tyrkia, Tanzania, Kosovo, Marokko og Norge. Blant annet ble Helle Gannestads berømte sitat fra 22. juli sitert:

«Hvis én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen».

Gannestad har for øvrig vært ute på sosiale medier med en smileaksjon for å muntre opp mens den tunge rettssaken går sin gang i Oslo tinghus.

Deretter tok Espen Jørgensen fram gitaren. Den kjente melodien og teksten fylte så byrommet i Drammen.

– Veldig fint, sier Malin Holm Hansen (18) fra Solbergelva.

Se bilder fra markeringen i Drammen og resten av landet.

- Viktig å møte opp

Sammen med fire klassekamerater fra St. Hallvard videregående har hun tatt stilling på torget for delta på markeringen.

En av dem er Venill Eirin Kravik (17) fra Mjøndalen. Hun var på Utøya, men unnslapp massemorderens kuler.

– Med dette viser vi at samfunnet vårt er bygget på motsatte verdier enn det Breivik står for, sier hun.

Klassekameratene er enige om at det er noe ekstra spesielt i det å møte opp, ta seg tid og stå sammen på en slik måte som i dag.

– Det viser samhold. Og så får vi mulighet til å hedre de som døde også, og ikke bare ha fokus på hva Breivik sier i retten, sier Venill.

At regnet høljet ned gjorde ingenting, mener ungdommene. De hadde ikke paraply, men roser i hendene.

– Nesten bare litt ekstra koselig at det regner, sier Silje Regine Bråthen (18) fra Mjøndalen.

40.000 på Youngstorget

– Det er vi som vinner, sa Lillebjørn Nilsen etter å ha ledet 40.000 mennesker i allsang på Youngstorget i Oslo torsdag.

Lillebjørn Nilsen sang «Barn av regnbuen» både på norsk og engelsk under allsangen, og han hilste fra originalforfatteren av sangen – den amerikanske folkemusikeren Pete Seeger (93).

Aksjonen markerer en protest etter at Anders Behring Breivik omtalte sangen som et eksempel på marxistisk indoktrinering av barn. Regnbuen var ikke å se, men de mange oppslåtte paraplyene og regntøy i mange farger gjorde Youngstorget til et fargerikt skue. Også i mange andre byer i Norge hadde tusener av mennesker samlet seg for å synge den samme sangen.

Verdier

Politiet anslo at 40.000 mennesker hadde møtt opp til aksjonen på Youngstorget, som startet med appeller av lederen for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, og AUF-leder Eskil Pedersen.

Blattmann takket alle de frammøtte for omsorgen, engasjementet og den varmen det norske folk viser.

– At dere bryr dere, gjør at vi ikke føler oss alene. At dere spør hvordan det går, gir oss støtte, og godhet har betydd og betyr enormt mye for oss, sa Blattmann.

Han sa at vi ved en slik markering etter 22. juli står opp for de verdier våre umistelige døde for: Et åpent, et varmt og inkluderende demokratisk Norge.

– Vi viser oss selv, og resten av verden, hvordan vi takler oppgjøret etter 22. juli, sa Blattmann.

Han er imponert over hvordan folk stilte opp – ikke bare til hovedmarkeringen i Oslo, men også andre steder i landet.

- Det viser hva som bor i det norske folk, sier han til NTB.

Rosetog

Eskil Pedersen synes det har vært tunge dager siden rettssaken begynte, men sier de frammøtte på Youngstorget er beviset på at den kjærligheten som vokste fram etter 22. juli aldri kan forsvinne.

– Da rettssaken begynte sa jeg at: Nå trenger vi Norge igjen. Dette er jo Norges svar. Det viser en utrolig hjertevarme, sier Pedersen til NTB.

Etter 22. juli var han i likhet med mange andre opptatt av at vi ikke skulle hevne. Men nå har han ombestemt seg.

– Hvis hevn er å vise omsorg for hverandre, er jeg for hevn. Hvis hevn er å bygge et mer tolerant samfunn, så er jeg for hevn. Og hvis hevn er å synge sammen våre fineste sanger, så er jeg for hevn, sa AUF-lederen.

Etter allsangen gikk folkehavet i et rosetog fra torget til Oslo tinghus der det allerede er i ferd med å oppstå et nytt blomsterhav. Politiet anslo at 25.000 deltok i toget.

Oversteg forventningene

Initiativet til allsangmarkeringen kom fra Lill Hjønnevåg og Christine Bar fra Oslo. De reagerte på Breiviks uttalelse i retten, der han trakk fram «Barn av regnbuen» som et eksempel på hjernevasking av norske skolebarn. Lill og Christine reagerte med å oppfordre via Facebook til dannelse av «Oslos største sangkor».

Tirsdag hadde 3.000 varslet at de ville møte, mens et par tusen i tillegg sa at de kanskje ville stille. Oppslutningen skulle vise seg å bli langt større enn initiativtakerne hadde trodd. Oslopolitiet er sikre i sitt anslag på at 40.000 hadde møtt opp.

– Det er plass til 45.000 mennesker på Youngstorget. Under markeringen var det noen gliper helt foran, men ellers var det smekkfullt, sier operasjonsleder Ola Krokan i Oslo politidistrikt.

Politiet er for øvrig svært fornøyd med gjennomføringen av markeringen.

– Alt har gått verdig og fint for seg. Vi har ikke hatt noen problemer, sier Krokan.

Pedersen og Blattmann sier frammøtet var over all forventning. Fra AUFs kontorer i Folketeaterbygningen så Pedersen hvordan Youngstorget begynte å fylles opp allerede i god tid før markeringen startet.

– Dette må være en av de flotteste måtene å vise omsorg for hverandre på, sier han.

Fra Strasbourg

Også i utlandet ble det stemt i under sangaksjonen torsdag.

Thorbjørn Jagland (Ap) og noen av hans partifeller stilte med roser og sang fra Strasbourg.

Jagland postet et bilde på sin Facebook-side, med følgende bildetekst:

«Norwegians sing for peace 4 Norwegians in Strasbourg joining the 40 000 in Oslo. Hate speech cannot be left unanswered. I am proud to stand with my fellow countrymen in this demonstration.»

Lise Christoffersen var også i Strasbourg torsdag. Hun sier at bakgrunnen for støttemarkeringen, er at alle former for hat og ekstremisme står høyt på agendaen i Europarådet - der Jagland har vært generalsekretær siden 2009.

– Det er en skremmende negativ utvikling i mange land. Vi hadde et møte med Jagland om dette om hvordan Europarådet kan bidra, sier Christoffersen til dt.no.

Hun peker på at rådet er den eneste paneuropeiske menneskerettighetsorganisasjonen.

– Det var en flott markering i Norge, slår Christoffersen fast og fortsetter:

– Det gjaldt først og fremst vår sak, men ungdommene våre og det norske folk er i denne vanskelige tiden gode eksempler for folk i andre land. Vi ville markere dette ved å vise vår støtte til aksjonen også her i Strasbourg, sier Christoffersen.

Her kan du lese hva folk har skrevet på Twitter om dagens sangaksjon:

Artikkeltags