DRAMMEN: Styremedlemmet overførte 1.400 kroner til Redd Barna for å gjøre det godt igjen. På den måten lettet han både sin egen samvittighet og samvittigheten overfor medrussen.- Det beløpet reflekterer det som var min andel av kassen til den turen, forteller vedkommende, som ikke ønsker å stå fram med navn og bilde.

Harme på facebook

Det var i midten av juni russestyregjengen i Drammen dro på tredagerstur til Praha. Av de 15 i styret, var ti med på turen. De postet bilder og fleipe-kommentarer på sosiale medier, og vips begynte det å koke blant russen.

Det gikk rykter om at styret hadde svidd av overskuddet på flere titalls tusen kroner, og mange uttrykte sin harme, blant annet på Facebook.

Drammens Tidende snakket med russepresidenten og et annet styremedlem den dagen de kom hjem fra Praha, og begge bedyret at det var snakk om i underkant av 5.000 kroner som sto igjen på kontoen, og som de hadde brukt på turen. Det ble 500 kroner på hver.

Angret - ga penger til Redd Barna

Ifølge styremedlemmet, som har angret og sendt sin andel til Redd Barna, var det snakk om opp mot 14.000 kroner, men at det har kommet til noen regninger senere, slik at den riktige summen de brukte på Praha-turen er på 8.000-10.000 kroner.

- Jeg angrer ikke på selve turen, men måten vi gjorde det på. Det var feil å ikke involvere medrussen. Likevel overrasket reaksjonene meg i stor grad, for de visste jo om dette i forkant.

Skuffet over resten av styret

Mange har gitt uttrykk for at å sende pengene til en veldedig organisasjon var det eneste rette å gjøre. Og styremedlemmet tror det har roet seg nå, slik at det bare en liten gruppe russ som fortsatt reagerer.

- Jeg er glad for at jeg gjorde det jeg gjorde og sendte pengene til Redd Barna. Det skuffer meg litt at ikke andre i styret har gjort det.

Den angrende Praha-fareren understreker at russestyret har bidratt til å støtte en god sak, ved å arrangere Krefttak mot kreft i samarbeid med Kreftforeningen i mars. Da ble det samlet inn 46.000 kroner til kreftforskning.

- Valgte å være litt egoistiske

Russepresident Cathrine Johanne Sønvisen forstår at enkelte kan oppleve pengebruken som frustrerende og provoserende, men forsvarer likevel at overskuddet gikk til egen lomme.

- Det er en fin ting å gi penger til veldedighet, men denne gang valgte vi å være litt egoistiske, innrømmer russepresidenten ved Drammen videregående skole.

Avstemning om veldedighet

Før Praha-turen, hvor ti av russestyrets 15 medlemmer deltok, ble det foretatt en avstemning om hvordan årets overskudd etter russefeiringen skulle disponeres.

Det ble flertall for å bruke dem selv.

- Vi føler oss fortjent til dette. Russestyret har fått til bra resultater. Stort sett alle er fornøyd med jobben vi har gjort, mener Cathrine Johanne Sønvisen.

Forstår frustrasjonen

Hun viser til at det å sitte i russestyret er frivillig, ubetalt, og går ut over skolearbeid. Derfor synes hun det må være greit å feire seg selv når russetiden er over. Likevel forstår hun at det nå stilles spørsmål ved pengebruken.

- Vi skjønner at noen kan oppleve det frustrerende og urettferdig at vi bruker overskuddet på reise, og de må få lov til det. Men vi føler jo at dette er blusset veldig opp, sier Sønvisen.

- Under 15.000 kroner

Etter at Praha-turen er blitt debattert på sosiale medier, har russestyret valgt å holde en lav profil.

- Hvor mye penger er det egentlig snakk om?

- Jeg kan ikke si hvor mye penger det dreier seg om, men overskuddet er under 15.000 kroner, så det ble et lite bidrag til turen fordelt på ti personer. Men det var ikke et bidrag til en fylletur. Selv brukte jeg 7.000 kroner på tredagersturen, inkludert mat, drikke og overnatting.

- Veldig hyggelig tur

- Hva brukte dere overskuddet på?

- Det kan jeg ikke svare på. Da må jeg først snakke med de ni andre som var med på turen. Men det var en veldig hyggelig tur.

- Hvor kom overskuddet fra?

- Vi hadde et budsjett. Så viste det seg at utgiftene ble mindre enn vi først trodde, og inntektene fra «drammensvisningen» av russebiler ble større enn forventet. Overskuddet kom ikke fra russeballet slik enkelte har trodd, påpekerCathrine Johanne Sønvisen, som håper debatten roer seg når folk får tenkt seg litt om.