Gå til sidens hovedinnhold

Sår ny tvil om oljetilsølte svaner i Drammenselva

Artikkelen er over 10 år gammel

Flere ornitologer sår nå ny tvil om hvor oljen på de tilgrisede svanene i Drammenselva stammer fra. Nå tas det prøver for å finne kilden.

DRAMMEN/NEDRE EIKER: Onsdag rykket flere fagfolk ut og fortalte at det var høyst sannsynlig at oljen på svanene i Drammenselva stammer fra utslippet etter Godafoss-grunnstøtingen ved Hvaler i Oslofjorden, som har spredd seg langs kysten i både Østfold og Vestfold. Teorien går ut på at svanene skal ha flydd ut til kysten, blitt tilgriset av olje, for så å fly tilbake igjen.

Dette tilbakevises i dag av Christoffer Mikalsen, som sitter i styret i Norsk Ornitologisk Forening i Øvre Eiker.

Samtidig har dt.no mottatt en rekke henvendelser fra turgåere om nye oljeforekomster i Drammenselva torsdag.

LES OGSÅ: Oljetilsølte svaner kan bli skutt

Telte 77 tilgrisede svaner

Mikalsen har fått lisens av direktoratet for naturforvaltning til å ringmerke svaner, og har gjennom flere års praksis opparbeidet seg god kjennskap til svanenes bevegelser i Drammenselva. Han mener omfanget av oljesølet er altfor stort til at det bare kan stamme fra svanene i seg selv.

- Jeg var ute en tur i går for å sjekke tilstanden på dyrene, og da fant jeg totalt 77 tilsølte svaner, samt noen andre fuglearter som var tilsmusset i olje, sier Mikalsen. 

Dette er et langt høyere antall tilgrisede svaner enn tidligere. I tillegg tok Mikalsen bilde av det som ser ut til å være en rekke isflak tilsølt i olje ved Landfalløya.

- Jeg så svære dammer med olje på isflakene som umulig kan stamme fra svanene. Dette kan ikke stamme fra Godafoss. Olje flyter ikke oppstrøms, sier Mikalsen.

LES OGSÅ: Svaner svarte av olje

- Unaturlig for svanene å fly til kysten

Mikalsen mener svanene ikke kan ha flydd til kysten for å få mat.

- Dette er svaner som har sitt naturlige tilholdssted i Drammenselva, og blir matet året rundt. Etter denne strenge vinteren og med fugler som har holdt stand og forbrent mye fett, er det lite trolig at de tar seg en kveldstur ut til kysten for og vende tilbake
igjen samme døgnet. En og annen svane kan selvsagt ha tatt seg en lengre flytur, men ikke så mange som dette, sier Mikalsen.

Nøye fulgt opp

Mikalsen har selv ringmerket mange av de oljeskadde svanene, som han har daglig oversikt over.

- De har vært på de stedene de pleier fra dag til dag den siste uken. Det er ingen grunn for dem og trekke ut til fjorden nå som isen begynner å gå, og de får så mye
mat av folk langs elva. Fuglene er nøye fulgt opp og har vært på strekningen mellom Pølsesvingen og Hokksund siden nyttår, sier Mikalsen.

Hemmet av oljen

Flere øyenvitner dt.no har snakket med forteller også at de har observert svaner som sliter med å klare seg i oljesølet.

- Jeg så en svane som forgjeves forsøkte å lette fra elva ved Musøya i går, men den greide ikke å komme seg opp i lufta. Den var helt sort under, sier Thor-Egil Tjugum til dt.no.

Nye oljeobservasjoner

I løpet av torsdag har flere lesere tatt kontakt med dt.no etter å ha observert nye forekomster av olje i Drammenselva.

- Jeg gikk en tur rundt elva i går og så selv store oljeflak som kom nedover elva.
Jeg så både ender og svaner i elva rundt dette, sier Tom Roger Delsbekk.

Flere andre har også meldt fra om oljefilm i elva rundt Ypsilon og Bybrua torsdag. Brannvesenet bekrefter også å ha mottatt flere meldinger om oljeforekomster i Drammenselva torsdag.


- Vi vet ikke hvor det kommer fra, men dette er så tyntflytende at det ikke er mulig å samle opp. Men vi følger med på det, og blir det tykkere må vi gjøre en innsats, sier vaktsjef Gjermund Nymoen i Drammensregionens brannvesen.

Tar oljeprøver

Torsdag ettermiddag ble Statens Naturoppsyn beordret ut til Drammenselva for å avlive en svane på oppdrag fra Fylkesmannen i Buskerud, direktoratet for naturforvaltning og Kystverket, som har ansvaret for større oljeforurensning. Formålet er å ta en oljeprøve for å finne ut om oljen stammer fra Godafoss-grunnstøtingen.

- Vi sitter på en rekke referanseprøver fra Godafoss-oljen, så for oss er det en smal sak å finne ut om det er samme olje. Det vil vi se med en gang, sier Espen Larsen, leder for miljøseksjonen i Kystverkets beredskapsavdeling.


Prøvene vil bli sendt til analyse hos SINTEF i Trondheim, og ventes klare i midten av neste uke. De vil også kunne matches mot en mulig utslippskilde i Drammenselva, og vil derfor bli oversendt politiet og brannvesenet.


  

Kommentarer til denne saken