«Sjøslag» til retten

Talsperson for vannscooterførerne, Carl Jacob Johansen (til venstre i bildet), er ikke overrasket over ESAs konklusjon om at det norske forbudet mot vannscoterkjøring er forbudt.

Talsperson for vannscooterførerne, Carl Jacob Johansen (til venstre i bildet), er ikke overrasket over ESAs konklusjon om at det norske forbudet mot vannscoterkjøring er forbudt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Carl Jacob Johansen er på krigsstien etter at han og 13 andre vannscooterførere ble bøtelagt i Telemarkskanalen i sommer. Nå blir det rettsak for vannscooterførerne.

DEL

DRAMMEN: I et direktiv til alle landets politimestre og statsadvokatembeter datert 6. juli år, skriver Riksadvokaten at forbudet mot bruk av vannscooter skal ”håndheves fullt ut for alle typer scootere”.

Direktivet provoserte vannscooterentusiasten Carl Jacob Johansen som driver firmaet Jet Trade i Drammen. Han mener forbudet er i strid med EØS-reglene, og i sommer kjørte han sammen med 13 andre  opp Telemarkskanalen på vannscooter. 

Bøtelagt

Johansen ga på forhånd beskjed til Telemarks-politiet på deres facebooksider at de ville kjøre opp kanalen.

Reaksjonen lot ikke vente på seg.

Johansen fikk 15.000 kroner i bot for å ha organisert turen og ytterligere 5.000 for selve kjøringen, mens de 13 andre vannscooterførerne fikk 5.000 kroner i bot hver. Johansen og de andre aksjonistene har ifølge NRK Buskerud nektet å betale boten, og saken går dermed til rettsapparatet.

– Vi gjorde det fordi vi var villig til å se hvor langt politiet var villig til å gå i å bruke ressurser på saken. Regjeringen og Miljøverndepartementet opprettholdt forbudet, noe som er fullstendig i strid med EØS-retten som sier at delvis eller helproduserte vanncootere innen EU kan brukes. Å velge å ikke betale boten er den eneste måten å komme inn i rettsapparatet på, i en sak som strider mot all sunn fornuft, forteller en engasjert Johansen til dt.no.

Riksadvokaten avviser at forbudet er i strid med EØS-reglene. I direktivet fra i sommer står det å lese at ”EØS-retten er vurdert” og at det generelle forbudet mot vanncootere opprettholdes.

LES OGSÅ: Ønsker strengere håndheving

LES OGSÅ: Vannscooter blir forbudt

Nye rettsrunde

Saken til Johansen kommer opp i Telemark tingrett i løpet av høsten. Det er ikke første gang vannscooterforbudet er tema i en norsk rettsal. Ifølge Johansen ble det rettsrunder i tingretten, lagmannsretten og Høyesterett i 2007 og 2008, uten at de fikk medhold for EØS-retten.

LES OGSÅ: «Ikke fri flyt av vannscootere»

Nå er en kampklar Johansen klar for en ny rettsrunde og han er klar for å ta saken til internasjonale domstoler om nødvendig.

– Vi vil gjerne se vurderingene som myndighetene har gjort opp mot EØS-regelverket, og for oss er EFTA-domstolen siste instans, sier Johansen til dt.no.

Forhandler

I tilegg til å være en ivrig vannscooterentusiast, driver Johansen en butikk på Nøsted brygge og er forhandler av vannscootere.

LES OGSÅ: FpU vil tillate vannscootere i Drammen

– Du er selv en forhandler av vannskutere og et forbud går hardt utover markedet du selv opererer i. Kan du forstå at det stilles spørsmål til motivene dine i denne saken?

– Jeg kan forstå at det kan stilles spørsmål om det, sånn vil det alltid være i dette landet når noen tjener penger på noe,Gud forby! Men jeg trives med arbeidsmengden og det å skape trivsel og glede, noe som er det viktigste for meg. Jeg legger mye energi i dette og det er mer slit enn en gullgruve når jeg må sloss mot staten hele tiden, sier Johansen.

Artikkeltags