DRAMMEN: Buskerud Idrettskrets, gjennom Drammen idrettsråd, har nemlig invitert alle byens idrettslag og skoler til samlingen «I samme båt».

Dette gjelder både fysisk og metaforisk når de ti idrettslagene, tolv barneskolene og fire ungdomskolene som har takket «ja» til å være med vender snuta mot Danmark torsdag ettermiddag. 

LES OGSÅ: Løper seg til mattekunnskaper

Bruker av millionbeløp

Daglig leder i Buskerud idrettskrets, Jorunn Horgen, gleder seg til båttur. 

- Drammensskolen har satset skikkelig, men man har kanskje ikke vært helt sikre på hvordan vedtaket skal gjennomføres fra januar av. Da tenkte vi at idretten kan være den som hjelper til å gjøre det mulig å få i stand samarbeidsmodeller som gagner alle, sier Horgen til Drammens Tidende. 

Å sende et titalls personer på tredagers med danskebåten koster naturligvis en god slump penger. Det trenger heldigvis ikke skolene og idrettslagene å bekymre seg for. Buskerud idrettskrets fikk nemlig 2,7 millioner kroner fra Gjensidigestiftelsen i fjor.

Den halve millionen som gjenstår av det beløpet skal brukes på båtturen, i tillegg til at de danner grunnlaget som prosjektmidler til de idrettslagene som inngår partnerskap med skoler. 

LES OGSÅ: Gharahkhani vil ha mer aktivitet

Må finne egen vri

For det er nettopp «dating» det handler om. Når danskebåten legger til havn, er målet at også intensjonsavtaler mellom idrettslag og skoler skal være rodd i land. 

Fleridrettslagene tar et naturlig utgangspunkt i geografi. Det sier seg selv at eksempelvis Konnerud IL trolig søker å samarbeide med skolene på Konnerud. For særidrettslagene er det annerledes, her kan det tenkes at større prosjekter settes i gang - eller i alle fall at de innleder samarbeid med flere. 

Blant særidrettslagene som skal være med, finner vi Drammen Håndballklubb, Drammen Svømmeklubb, Drammen Sportsdansere og Drammen Turn. 

- Forholdene ligger veldig godt til rette for å finne gode løsninger. Vi stiller med mange gode spørsmål, og kommer forhåpentligvis tilbake med mange gode svar, sier Horgen i Idrettskretsen. 

Andre kommuner og idrettskretser har gjennomført lignende prosjekter tidligere. Sylling trekkes ofte frem som et godt eksempel. Horgen er klar på at de selvsagt skal hente inspirasjon, men understreker at Drammen nå er nødt til å finne sin egen løsning. Ikke bare det - hver enkelt skole må tilpasse opplegget slik det faller seg mest naturlig. 

- Vi vil at skolene og idrettslagene skal føle eierskap til de løsningene man kommer fram til. Det viktigste er uansett at det kommer fysisk aktivitet ut av det til slutt, sier Jorunn Horgen. 

LES OGSÅ: Ungdomsprosjekt er supersuksess

- Fenomenalt

Hilde Marie Schjerven er pedagogisk konsulent i Drammen kommune, og svært glad for initiativet fra idretten. 

- At alle skoleelever skal ha 60 minutter fysisk aktivitet hver dag, er et offensivt vedtak. Derfor er det gledelig at vi kan dra i samme retning, og være i samme båt - bokstavelig talt, sier Schjerven til Drammens Tidende. 

De 60 minuttene skal for øvrig ikke legges til skoledagen. I stedet blir det slik at man skal ha fysisk aktiv undervisning, for eksempel matte-stafett eller geografi-hopping. For å få fullt utbytte av både læring og bevegelse, er målet å dra veksel på det beste fra to verdener. 

- Vi veit at idretten er gode på aktivitet for barn, mens vi i skolen er gode på pedagogikk. Da må vi samarbeide for å gå en god fysisk og aktiv læring, sier Scherven, og slår fast: 

- Idretten ser sitt samfunnsansvar her. Det er fenomenalt bra. 

LES OGSÅ: Halvparten spiser ikke sunt nok