Gå til sidens hovedinnhold

Skal forske på skolen

Artikkelen er over 11 år gammel

Energisparingen på nye Marienlyst skole blir mat for professorer.

Drammen: Det skal forskes på om energiforbruket virkelig blir redusert med så mye som de 50 prosentene som de som bygger skolen «reklamerer» med.

- Ettersom vi er med i et utviklingsprosjekt i regi av byggebransjen, har vi fått med oss professor Finn Drangsholt på laget. Han jobber på byggforsk på SINTEF i Trondheim, forteller daglig leder Paul Røland i Drammen Eiendom.

Må ikke bli for tett 

Professoren har en doktorgrad i behovsspart ventilasjon. Han har allerede vært på byggeplassen - vegg-i-vegg med Marienlyst stadion. Da satte han ut instrumenter som skal bidra til å sjekke om bygget kan bli for tett.

- Da må vi i så fall bruke mer energi på å kjøre luftanlegget, slik at vi produserer med kald luft, sier Paul Røland.

Marienlyst skole er det første forbildeprosjektet som blir ferdigstilt som en del av FutureBuilt. Dette skal være en arena for innovasjon, kompetanseutvikling og erfaringsformidling.

Bred allianse

Bak FultureBuilt står Oslo og Drammen kommuner, Husbanken, Enova, Grønn Byggeallianse og Norske arkitekters landsfdorbund.

En annen inneklimaekspert, Rasmus Høgeggen, er også inne i bildet for å sjekke utviklingen av inneklimaet på den nye skolen som åpner i august.

Endret planen 

Marienlyst skole var først ikke planlagt for passivhus. Men utgangspunktet var godt, fordi skolen var planlagt som et kompakt bygg, med en svært sentral plassering i byen.
Drammen Eiendom hadde allerede planlagt skolen som et lavenergibygg.

Da henvendelsen kom om Marienlyst skole kunne omprosjekteres til et passivhus, måtte dete først grundig vurderes.

Byggforsk på SINTEF ble koblet inn våren 2009, og fant ut at bygget kunne tilpasses til passivhusstandard.

Det handlet om å isolere bedre og være enda mer bevisste på å ikke ha luftlekkasjer fra bygget.

510 elever skal gå på skolen.

- Vi er et passivhus med spesielt aktive elever. Det betyr at vi må ha et ekstra godt inneklima, sier teknisk leder i Drammen Eiendom, Geir Andersen.

Kommentarer til denne saken