Skilpadden fra Blektjern måtte bøte med livet

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Skilpadden som ble funnet ved Blektjern mandag kveld var en rødøret terrapin. Fordi det er en ulovlig art, ble den tirsdag avlivet.

DEL

DRAMMEN: Det var mandag kveld at tenåringsguttene Niklas Paulsen og Sander Husemoen kom over skilpadden da de var på fisketur til Blektjern i Strømsåsen.

De to guttene tok med seg skilpadden hjem, og varslet politiet som igjen varslet Mattilsynet. 

BAKGRUNN: Se hva Niklas (13) og Sander (14) fant i skogen

– En uønsket art

Mattilsynet hentet skilpadden i Drammen mandag kveld, og fortalte til Drammens Tidende at dersom skilpadden viste seg å være ulovlig, ville den bli avlivet.

Tirsdag ettermiddag kan veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet i Buskerud, Erik Sørlie, bekrefte at skilpadden allerede er avlivet.

– Det var en rødøret terrapin, som i aller høyeste grad er en uønsket art. Det er dessverre en veldig vanlig, men altså ulovlig art, forteller Sørlie.

Det er Miljødirektoratet som har besluttet at rødøret terrapin er ulovlig i Norge. En av grunnene er at det er en veldig hardfør art som kan etablere ville bestander. En slik vill bestand kan påvirke norsk fauna og det er ikke ønskelig.

Fordi den er ulovlig, og fordi arten er såpass vanlig, er det heller ikke aktuelt for noen park å overta dyret, forteller Sørlie.

LES OGSÅ: Fant teppepyton i bolig

Trolig satt ut

Det er uvisst hvordan skilpadden har kommet seg til Blektjern, men det som er sikkert er at den ikke hører hjemme i Drammensmarka.

– Mest sannsynlig så er det noen som har satt den ut for å bli kvitt den. Disse skilpaddene er krevende å holde og det er mye jobb å holde dem på en dyrevelferdsmessig god måte. Noen går derfor til veterinær og får dem avlivet slik de bør gjøre, mens andre dessverre kanskje setter de ut på denne måten, sier Sørlie.

Han forteller videre at Mattilsynet i Drammen, som omfatter kommunene Drammen, Hurum, Røyken, Lier og Nedre Eiker, trolig foretar rundt 20 avlivninger av ulovlige dyr i året.

LES OGSÅ: Iguanen som ble funnet på Konnerud kan bli avlivet

Andre saker på dt.no:

Artikkeltags