– Stoltenberg bør lære av Reagan

Høyrepolitiker Lene C. Westgaard har sansen for Ronald Reagans streikehåndtering. I 1981 sparket den daværende amerikanske presidenten over 11.000 flygeledere fordi de streiket.

Høyrepolitiker Lene C. Westgaard har sansen for Ronald Reagans streikehåndtering. I 1981 sparket den daværende amerikanske presidenten over 11.000 flygeledere fordi de streiket. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Lene C. Westgaard (H) har sansen for Ronald Reagans hardhendte håndtering av streikende.

DEL

Drammen: «Synes Stoltenberg bør håndtere streik på samme måte som Ronald Reagan :)», skriver «FrkHoyre» på nettsamfunnet Twitter.

FrkHoyre er Lene C. Westgaard, som representerer Høyre i Drammen bystyre og fylkestinget. Hun henviser til president Reagans håndtering av flygelederstreiken i USA i 1981.

Spøkefullt ment

Da streiket 13.000 flygeledere for bedre lønn og arbeidsvilkår. Reagan erklærte streiken som en nasjonal sikkerhetsrisiko og beordret flygelederne tilbake på jobb innen 48 timer.

De over 11.000 flygelederne som ikke vendte tilbake til tårnene sine fikk sparken. De ble også utestengt fra alle føderale jobber på livstid.

– I utgangspunktet er dette spøkefullt ment. Norge er ikke i helt samme situasjon som USA var den gangen, og det står et smilefjes bak, sier Westgaard.

Hun har likevel stor sans for Reagans handlemåte under den amerikanske flygelederstreiken.

Politikerne må velge

– Han var veldig tydelig og satte offentlige tjenester til befolkningen foran konflikten med fagforeningen, mener Westgaard.

Høyrepolitikeren mener streiken blant norske kommuneansatte rammer folk midt i hjertet. Ansatte i barnehager, skoler og på sykehjem er blant dem som er tatt ut.

– Jeg støtter streikeretten, men jeg har ikke sans for streikekåtheten i fagbevegelsen. Den er snar til å gripe til konflikt uten å tenke på hvor pengene skal komme fra, sier Westgaard.

– Det blir opp til oss politikere å finne pengene, og kommunene har ikke mer penger. Det betyr at fagforeningene ber oss om å velge mellom høyere skatter eller kutt i tjenestetilbudet.

Uhørt

Leder i Fagforbundet i Drammen, Elisabeth Schjenken Arntsen, tar sterk avstand fra Westgaards ytring på Twitter:

– Det er uhørt at man som arbeidsgiver ikke har mer forståelse for hvordan parter i arbeidslivet regulerer tariffavtaler, sier hun.

– Det er greit å ha meninger om streik, men man kan ikke ytre seg slik offentlig når man sitter i hennes posisjon.

I dag tidlig gikk 214 medlemmer i Fagforbundet i Drammen kommune ut i streik. Streiken omfatter foreløpig administrativt ansatte i rådhuset og parkeringsvakter.

Artikkeltags