DRAMMEN: Emil er snart fire måneder, men skulle egentlig bare vært tre uker. Han ble født mer enn tre måneder på tidlig på Rikshospitalet. Nå er Emil på Drammen sykehus, hvor han og foreldrene får et tilbud ingen andre sykehus i Norge har.
- Vi har bodd på samme rom som Emil hele tiden. Nå har vi vært her så lenge at vi omtaler sykehuset som «hjem», fortalte pappa Sten Roar Våtsveen da familien hilste på helseministeren.
Nyfødt intensiv-seksjonen ved barneavdelingen i Drammen er nemlig den eneste i landet hvor foreldre og barn kan være sammen hele døgnet.
Trygg på pappas bryst
- Vi gjennomfører konseptet også for de aller minste og sykeste barna, opplyste avdelingsoverlege Atle Moen.
Jonas Gahr Støre lyttet interessert til både det Moen og Emils foreldre hadde å fortelle. Så fort Emil klarer å spise selv, reiser han hjem til Bekkestua. Moen regner med at det vil skje i løpet av en-to uker.
- Han kan si han har bodd i Drammen han da, mente statsråden.
Under møtet med helseministeren hang Emil i et sjal godt knyttet fast til pappas bryst. På avdelingen i Drammen legges det til rette for så mye kroppskontakt som mulig mellom barn og foreldre. Det gjør at barna raskere blir i stand til å forlate sykehuset.
Plass til 17 barn
- Han er en fangbaby, sa Våtsveen.
- Det varer gjerne lenge det, smilte Gahr Støre.
Den nye nyfødt intensiven åpnet i april i fjor og har plass til 17 barn. Foreldre og barn bor på samme rom, hvor en lettvegg skiller sovedelen fra intensivdelen. Der kan barna få behandling av helsepersonell.
- Dette har en positiv effekt både for foreldrene, som ønsker å være sammen med barna sine, og for barna som synes det er fint å være med foreldrene sine, sa Moen.
Reiser tidligere hjem
Den tette kontakten mellom barn og foreldre har også en annen hyggelig effekt. Etter at den nye intensivseksjonen åpnet, har antall liggedøgn blitt redusert med 28 prosent.
- Når foreldrene er mer involvert, føler de seg tryggere og reiser tidligere hjem. De minste barna reiser hjem to-tre uker tidligere enn før, fortalte Moen.
1. januar 2011 overtok Drammen sykehus ansvaret for barna i Asker og Bærum. Selv om pasientgrunnlaget da økte med 70 prosent, har antall liggedøgn nesten ikke økt.